Внимавай какво говориш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Внимавай какво говориш
Mind your language
Жанр Комедия
Създател(и) Винс Пауъл
Актьори Бари Евънс
Зара Нътли
Том Годфрей
Айрис Садлър
Джордж Камилър
Джаки Хардинг
Пик-Сен Лим
Робърт Лий
Джамила Масей
Кеворк Малекян
Рикардо Монтез
Албер Моисей
Франсоа Паскал
Дино Шафик
Ана Бергман
Габор Върнън
Джени Лий-Райт
Мария-Елиз Греп
Радж Пател
Винсент Уонг
Сю Бонд
Хари Литълууд
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Език Английски
Сезони 4
Епизоди 42 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 30 минути
Разпространение
ТВ Канал GTV
Формат на картината 4:3
Външни препратки
Страница в IMDb

„Внимавай какво говориш“ е британски комедиен сериал. В него се разказва за училище за възрастни, в което чужденци учат английски език. Техен учител е г-н Джеръми Браун изигран от Бари Евънс. Три от сезоните са заснети от LWT през 1977 – 79. Шоуто е възобновено за кратко през 1986 г. в Англия, с някои от гласовете.

Анотация[редактиране | редактиране на кода]

Сюжетът на сериала се завърта около вечерно училище, в което пораснали мъже и жени от всички краища на света се опитват да научат английски. „Учат“ обаче е доста силно казано... Един поглед върху импровизирания клас е достатъчен, за да стане ясно, че те да бъдат научени на английски е мисия невъзможна. Учениците са от най-различни държави – Китай, Индия, Испания, Италия, Германия и т.н. и всеки един от тях си обяснява английските думи и изрази спрямо културата на собствената му държава. Нещо повече – всеки от учениците комбинира английската граматика с тази на майчиния му език... а съвпаденията са много редки!

Първи сезон се провежда в пълна учебна година. Като започва с наемането на г-н Браун от мис Кортни и приключва за студентите с полагане на Lower Cambridge Certificate. Втори сезон стартира отново с предишните десет ученици плюс още двама. Като така общо стават дванайсет. Сезон първи и втори са предимно заснети в класната стая, докато следващите имат сцени извън училището.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

Номер Оригинално заглавие Заглавие на български
1 The First Lesson Първият урок
2 An Inspector Calls Инспекторът
3 A Fate Worse Than Death По-страшно и от смъртта
4 All Through The Night Най-дългата нощ
5 The Best Things In Life Най-хубавото в живота
6 Come Back All Is Forgiven Върни се, ще ти простя
7 The Cheating Game Преписвачите
8 Better To Have Loved and Lost По-добре да си обичал и да си загубил
9 Kill Or Cure Отчаяно лекарство
10 Hello, Sailor Привет моряко
11 A Point Of Honour Въпрос на чест
12 How's Your Father? Кой е баща ти?
13 The Examination Изпитът

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

Номер Оригинално заглавие Българско заглавие
14 All Present If Not Correct Ние пак сме тук
15 Queen For A Day На чай с кралицата
16 Brief Re-encounter Годеница за час
17 Many Happy Returns Честит рожден ден
18 Don't Forget The Driver Шофьор-мечта
19 A Hard Day's Night Незабравима нощ
20 Take Your Partners
21 After Three Бързи, смели, сръчни

Сезон 3[редактиране | редактиране на кода]

Номер Оригинално заглавие Българско заглавие
22 I Belong To Glasgow Чужденец от Глазгоу
23 Who Loves Ya Baby? Нашето бебе
24 No Flowers By Request На учителя с любов
25 Just the Job Новата стара работа
26 Guilty Or Not Guilty? Виновен-невинен
27 Repent At Leisure Омъжи се за мен
28 The School Fete Виден гост
29 What A Tangled Web Пълна каша

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

Номер Оригинално заглавие Заглавие на български
30 Never Say Diee
31 Too Many Cooks
32 Easy Come Easy Go
33 Fifty Years On
34 Time And Tide
35 Ghoulies And Ghosties
36 Mama Mia!
37 A Rash Decision
38 Wedding Fever
39 Everybody's Out
40
41
42

DVD издания[редактиране | редактиране на кода]

Във Великобритания е издадено издание включващо в себе си първите три сезона. Четвърти сезон никога не е издаван в DVD формат.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Училищен персонал[редактиране | редактиране на кода]

 • Flag of England.svg Джеръми Браун изгран от Бари Евънс е преподавател по английски език. Преди да започне работа е бил предупреден за съдбата на предишния преподавател-мъж, който е полудял. В един от епизодите става ясно, че той е осиновен. Има подозрения, че негов баща е Сидни, който също е оставил детето си в сиропиталище. Става ясно, че той е имал дъщеря.
 • Flag of England.svg Мис Долорес Кортни изиграна от Зара Нътли е директор на училището. Тя гледа лошо на г-н Браун и често присъства в часовете му за да следи развитието на учениците.
 • Flag of England.svg Сидни изигран от Том Годфрей е пазач на училището.
 • Flag of England.svg Гладис изиграна от Айрис Садлър е възрастна жена, която работи в стола на училището. Тя, за разлика от мис Кортни е приветлива и приятелси настроена към Сидни, г-н Браун и учениците му.

Ученици[редактиране | редактиране на кода]

 • Flag of Italy.svg Джовани Капело изигран от Джордж Камилър е италиански готвач. Той е най-добрият приятел на Макс, с който впоследствие стават съквартиранти. Основния проблем на Джовани с разбирането на английски език са дългите думи и метафорите. Когато е шокиран често използва следните фрази: „Санта Мария“, „Холи Равиоли“ и „Оки-коки“ вместо обичайното okay (произнася се [ou'kei]).
 • Flag of Germany.svg Ана Шмид изиграна от Джаки Хардинг е типичната за 1970 г. детегледачка. Ана е ученолюбива и се забелязва прогрес в нейното развитие. Въпреки това тя има проблем със смесването на У и В, като също така понякога допълва изреченията с немски думи.
 • Flag of the People's Republic of China.svg Чунг Су-Лий изиграна от Пик-Сен Лим е секретар на китайското посолство. Навсякъде носи със себе си малката червена книга на Мао като дори често цитира от нея. Тя постоянно смесва Р и Л. В началото на сериала има много остри чувства към Таро, но впоследствие нещата се изглаждат между тях.
 • Flag of Japan.svg Таро Нагазуми изигран от Робърт Лий е японски представител на електрониката. Той има достатъчно познания по английски език, но има навика да добавя О в края на почти всяка дума. В началото има противоречия със Су-Лий дължащи се на политическите различия на Китай и Япония през 1970 г. Той никога не е забелязван без неговия фотоапарат.
 • Flag of India.svg Джамила Ранджа изиграна от Джамила Масей е индийска домакиня от Шимла. Когато се записва на курса тя почти не знае английски език и се налага Али да превежда от хиндустани, но в трети сезон тя се превръща в един от най-добрите англоговорящи ученици. Нейна фраза е „Добр вечѐр“. Обикновено се занимава с плетене. Тя може би е християнка, защото носи кръстче, но в един от епизодите за своя вяра изтъква будизма.
 • Flag of Greece.svg Максимилиан Андреа Архимедес Папандрео изигран от Кеворк Малекян е грък. Работи в един гръцки офис за кораби. Привлечен е от французойката Даниел. Той също има тежък акцент. Назовава г-н Браун с прозвища като шефе.
 • Flag of Spain.svg Хуан Сервантес пара Севила изигран от Рикардо Монтез е испански барман. Хуан винаги се смее на себе си, уверен, че отговорите му са верни. В началото той почти не говори английски и много често повтаря „Por Favor“ (моля). Хуан подобрява езиковото си равнище в следващите епизоди, но пак си остава един от най-лошите англоговорящи. Често смесва английски и испански език. Той чувства г-н Браун като част от своето семейство, макар често да влизат в спорове и да са на различно мнение.
 • Flag of India.svg Ранжит Синг изигран от Албер Моисей е работник в лондонското метро. Той е от Пенджаб в индия и е сикх. Непрекъснато влиза в скандали с Али, който е пакистански мюсюлманин. Винаги когато бъде поправен събира ръцете си за „хиляди извинения“.
 • Flag of France.svg Даниел Фавър изиграна от Франсоа Паскал е красива французойка, която веднага грабва погледите на всички, включително и г-н Браун. Нейният добър външен вид често размечтава Джовани и Макс. Тя е против идването на Ингрид Свинсън, която иска да привлече вниманието на учителя към себе си.
 • Flag of Pakistan.svg Али Надим изигран от Дино Шафик е безработен пакистанец въпреки, че обявява, че е е израснал в Делхи. Има навика да разбира хората неправилно и да говори в най-неподходящия момент. Често влиза в конфликти с Ранжит.
 • Flag of Sweden.svg Ингрид Свенсон изиграна от Ана Бергман е шведкиня, която се присъединява към сериала през втория сезон. Тя е красива и привлича вниманието на г-н Браун като по този начин съперничи на Даниел.
 • Flag of Hungary.svg Золтан Сабо изигран от Габор Върнън е унгарски студент, който се появява единствено във втори сезон. Той бързо научава жаргона, който често струи от Джовани и Хуан. В края на сезона се връща в Унгария.
През четвърти сезон г-н Браун и мис Кортни все още са в училище и обучават останалите ученици, които са: Ана, Джовани, Ингрид, Хуан и Ранжит. Новата група включва също:
 • Flag of Greece.svg Мария Папандрео изиграна от Джени Лий-Райт
 • Мишел Думя изиграна от Мария-Елиз Греп
 • Фарук Аззам изигран от Радж Пател
 • Фу Уонг Чан изигран от Винсент Уонг
 • Рита изиграна от Сю Бонд
 • Хеншау изигран от Хари Литълууд