Водно (област Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Водно.

Водно
Общи данни
Население 3 души[1] (15 юни 2020 г.)
0,2 души/km²
Землище 14,981 km²
Надм. височина 414 m
Пощ. код 5166
Тел. код 06167
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 11750
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   кмет
Стражица
Румен Павлов
(БСП)

Во̀дно е село в Северна България, община Стражица, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Водно се намира в средния Предбалкан, около 15 km на юг-югоизток от общинския център град Стражица, 35 km на изток от областния център град Велико Търново и 5 km североизточно от село Сливовица. Разположено е в плитка седловина и по склоновете на запад от нея, на около 2 km северозападно от мястото на вливането на река Карадере в Стара река между селата Чешма и Стара речка и на около 300 m по-високо от това място.

Село Водно е крайна точка на общинския път, който на запад през село Теменуга го свързва с третокласния Републикански път III-4082, водещ на север през Кесарево към Стражица. На около километър преди Водно от този път се отклонява на север общински път (с дължина около 4,5 km, към 2019 г. неподдържан), който води до село Железарци.

Застрояването на селото е рядко и разпръснато покрай няколкото следващи раздвижения релеф ненастлани улици – отклонения от навлизащия в селото асфалтиран – неподдържан към 2012 г., общински път. Надморската височина на пътя при църквата и трафопоста е около 425 m.

Числеността на населението на село Водно[2], достигнала 440 души към 1946 г., бързо намалява до 71 към 1975 г., плавно спада до трима души към 2011 г. и остава на това равнище и към 2018 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1934 г. дотогавашното турскоезично име на селото Чок буна̀р[3] е променено на уподобяващото го българско Во̀дно[4].

Документи от периода 1918 – 1961 г. се съхраняват за Народно начално училище „Кирил и Методий“ – с. Водно, Великотърновско в Държавния архив – Велико Търново.[5]

В Държавния архив – Велико Търново, се съхраняват документи, датирани към 1936 г., за Църковно настоятелство при църквата „Света Богородица“ – с. Водно, Великотърновско[6] Църквата във Водно към 2019 г. съществува като сграда, но не фигурира в списъка на храмовете във Великотърновската епархия[7] и не е вписана в Националния регистър на храмовете в Република България[8].


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]