Военна доктрина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Военната доктрина са изявления за държавната политика в областта на гражданската и обществена сигурност. Тя свързва теми като военна и политическа теория, история, изпитания и практика. Тя е ръководство за действие, но не е представлява твърдо написани правила. Тя представлява система от официални становища и позиции очертаващи геостратегическата насока на великите сили и/или задаването на посоката на военното строителство за подготовката на държавата и въоръжените ѝ сили за война, включително начините и формите за водене на бойните действия и гражданската защита на населението ѝ.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Военната доктрина е идеологическа основа за цялата военна и политическа дейност на държавата (т.е. за военната политика на страната), като същевременно е една от посоките за общата политика на държавата или за геополитиката на великите сили с техните политически партии, обществени организации и институции. Военната доктрина засяга интересите на всички държавни институции, гражданското общество и отделните граждани.

Факторинг[редактиране | редактиране на кода]

Отделните аспекти на военната доктрина се формират и варират в зависимост от изповядваната или застъпваната идеология, (гео)политика, социалноикономическата система на страната, нивото на развитие на производителните сили, новите научни постижения и технологии и естеството на очакваната война.

Обхват[редактиране | редактиране на кода]

Защитата на националната сигурност е по-широкото понятие поглъщащо "военната сигурност" на страната. Военната сигурност на страната е само един от аспектите на националната сигурност гарантиращ, че държавата е в състояние да участва и/или да отрази войната започната от нея или срещу нея.[източник? (Поискан преди 38 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Доктринални източници по въпросите на военната доктрина в една или друга форма се отразяват в различни държавни документи и актове, сред които:

  1. Конституцията на страната;
  2. Концепцията за националната сигурност;
  3. Външнополитическата доктрина;
  4. Различни нормативни актове като закони и др.;
  5. Документи от военен характер като военни планове и т.н.

Теоретичната основа на военната доктрина се задава във военните академии и училища, където се изучават разни военни предмети като стратегия, тактика и други свързани в една или друга степен в различен аспект с доктриналната основа на военното учение.[източник? (Поискан преди 38 дни)]

Различни военни доктрини през ядрената епоха след Световните войни[редактиране | редактиране на кода]

От значение за глобалната сигурност са военните доктрини на великите сили и в частност на ядрените сили.[източник? (Поискан преди 38 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Военная доктрина“ и страницата „Military doctrine“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]