Военна история

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Военна история e хуманитарна дисциплина в обсега на общата история и историография, по отношение на въоръжените конфликти в история на човечеството, и тяхното влияние върху обществата, техните култури, икономики и променящите се вътрешна политика и международни отношения.

Професионалните историци обикновено се фокусират върху основните военни конфликти и действия, които имат основно влияние върху обществата, включени в тях, както и последствията от тях. При военната история специфично обаче специфичен обект на интерес са причините за войната, социалните и културни основи, военна доктрина на всяка страна, логистика, лидерство и командване, технологии, стратегия и военна тактика, които са използвани и как те се променят във времето на конфликта или след това.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Military history“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.