Военна операция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Военна операция са координираните военни действия на дадена държава като отговор на определена ситуация. Тези действия са проектирани и предначертани във военен план на операциите (военнооперативен план), който има за цел да разреши ситуацията в полза на дадената страна. Операциите могат да бъдат бойни или военни операции различни от война.

Накратко операцията е съвкупност от съгласувани и взаимосвързани по цели, задачи, място и време едновременни и последователни сражения, боеве, удари и маньоври на разнородни сили (войски), провеждана по единен замисъл и план, за решаването на стратегически, оперативно-стратегически, оперативни или оперативно-тактически задачи на театъра на военните действия (ТВД), стратегическото, (оперативното) направление или определен район.

Видове операции[редактиране | редактиране на кода]

Операциите се различават по различни признаци:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Military operation“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.