Военна терминология

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Военна терминология – формализирана система от установени военни термини (думи, словосъчетания и т.н.), всеки от които има строго определено значение с ясно очертани рамки за иаползването му и научна обосновка[1][2]. Най-пълно и широко военната терминология е представена във ведомствените и подведомствените нормативни документи, законодателните актове, а също и във военните енциклопедии[1][2]. Елемените на военната терминология представляват основата на военната лексика, която за разлика от официалната военна терминология може да включва и нейните неофициални еквиваленти (например: „броня“ вместо думите „танк“, „БТР“, „БМП“, „самоходка“ вместо „самоходно оръдие“ и т.н.)[1].

Като правило, обхващайки всички отрасли на военното дело, военната терминология се стреми да съответства на съвременното ниво на развитие на научната мисъл и да отразява цялото многообразние от военни понятия, заложени в действащите устави и официални документи[1][2]. Еволюцията на военното дело, свързана с достиженията в научно-техническия прогрес, вносят във военната терминология нови термини, изваждайки от нея старите, или модифицира честотата на използване на наличните[1][2]. Военната терминология нерядко се попълва и за сметка на ежедневната лексика, чрез заимстване от други области на знанието или други езици[1][2], тя може да се регулира от законодателните нововъведения на нови и/или отмяната на остарели понятия[2].

В съвременните условия много внимание се отделя на унификацията на военната терминология както в мащабите на армиите на отделните страни, така и в мащабите на въоръжените сили на наднационалните организации (военно-политически съюзи)[1][2]. За това военните министерства и силовите ведомства в много страни периодически публикуват специализирана справочна литература[1][2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж з Военная энциклопедия. Т. 8. ISBN 5-203-01875-8.
  2. а б в г д е ж з Советская военная энциклопедия. Т. 8.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Лату М. Н. Военная терминология в современном политическом дискурсе. Политическая лингвистика. 98 – 103 с.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Военная терминология“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​