Военноморски сили на Аржентина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Военноморски сили на Аржентина
на испански: Armada de la República Argentina (ARA)

Емблема на ВМС на Аржентина
Информация
Активнаот 25 май 1810 г. –
Държава Аржентина
ПреданостМинистерство на отбраната
КлонВъоръжени сили на Аржентина
ТипВоенноморски сили
Битки/войниАржентино-бразилска война
Гражданска война в Уругвай
Война на Тройния съюз
Фолкландска война
Командири
Текущ
командир
Адмирал
Карлос Алберто Пас[1]
Изтъкнати
командири
Уилям (Гилермо) Браун,
Иполито де Бушар
Емблеми
Флаг
Гюйс
Военноморски сили на Аржентина
на испански: Armada de la República Argentina (ARA)
в Общомедия

Военноморските сили на Аржентина (на испански: Armada de la República Argentina), съкр. ВМС на Аржентина (ARA) е съвкупността от формированията на военния флот на Аржентина.

Аржентинските ВМС са създадени на 10 август 1912 г. Флотът на Аржентина има основна роля във Войната за независимост, Аржентино-бразилската война и Фолкландската война. ВМС изпълняват и мисии в Антарктика, както и в международни мисии в защита на мира и аржентинското морско пространство.

ВМС са под контрола на главнокомандващия – президента на Аржентина, както и на министъра на отбраната. Настоящият началник на Генералния щаб на ВМС е адмирал Хорхе Годой. Щабът на ВМС е дислоциран във военноморската база Пуерто Белграно.

Аржентинският военен флот разполага със 72 кораба и 75 самолета. Корабите на ВМС са обозначени с префикса „АРА“ пред името си.

Към 2007 г. численият състав на аржентинските ВМС е от 20 033 военни и 7437 цивилни, или общо 27 470 души. Численият състав на ВВС на Аржентина през 2007 г. е от 21 560 мъже и жени, от които 14 606 души са военнослужещи и 6854 – цивилни служители. Военните включват 2497 офицери, 9394 подофицери и 1718 матроси и войници.

В страната Денят на флота се чества на 17 май – годишнината от победата, постигната през 1814 г. в битката при Монтевидео над испанския флот по време на Войната за независимост на Аржентина.

Ракетна корвета „ARA Robinson“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]