Военноморски тюлени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема на Navy SEALs

Военноморските тюлени (на англ.- Navy SEALs) е най-елитната специална част във Военноморските сили на САЩ. Названието идва от игра на думи в английския език, Navy означава флот, а SEAL е съкращение от Sea, Air и Land, означаващо Море, Въздух и Земя, обаче съкращението SEAL означава и тюлен на английски език. Известни са във флотата на САЩ и като „хората-жаби“ (frogmen).

До започването на войната във Виетнам, съществуват 2 отряда на военноморските тюлени. След нея Ричард Марчинко сформира „Тюлен Група 6“, прескачайки номерата от 2 до 5, която не след дълго е прекръстена. Обяснението му за тази номерация е неясно, самият той твърди, че е било за заблуда на враговете. В последващите десетилетия се сформират групи 3, 4, 5, 7, 8 и 10, като номер 6 остава незает.

Бойци по време на учение

Специализацията на тези части е най-вече във воденето на неконвенционална война, извършването на специални операции, диверсионна дейност, подводна диверсия, освобождаване на заложници, антитероризъм, разузнаване, нанасяне на внезапни удари на точно определено място посредством спускане с парашути или придвижване под вода, изпитание и оценяване на екипировка, подготовка на партизани, подривна дейност.

Причина за създаването на тюлените е била нуждата от части за водене на неконвенционална война срещу партизански части и паравоенни формирования, както и изпълнението на диверсионно-подривна дейност в речни и морски води.

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]