Министерство на отбраната

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Военно министерство)
Българското военно министерство през 1920-1930-те години

Министерството на отбраната е правителствен орган, част от изпълнителната власт (кабинета) на дадена суверенна държава, който осъществява държавната политика в областта на ръководството на въоръжените сили (сухопътни, военноморски и военновъздушни) в мирно време и по време на война. Ръководи се от министъра на отбраната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Министерството на отбраната води началото си от предходното Министерство на войната или Военно министерство и контролира всички отрасли на армията. Преди началото на Втората световна война повечето „Военни министерства“ са армейски, докато Военноморските и Военновъздушните сили – два отделни отрасли. Така армията се ръководи от министерството, а отделните отрасли на ВВС и ВМС от главнокомандващи офицери. През 1953 г. руснаците създават „Министерството на Военноморските сили“ успоредно с това на „войната“.

В днешно време отраслите на въоръжените сили са обединени в едно общо ведмонство, с цел осигуряване на „цялостната отбрана“, а името „войната“ е преименувано на „отбраната“. Според източници в Индия „името Военно министерство се посреща нежелателено, в смисъл, че понятието има агресивен аспект, който е несъвместим с индийските традиции[1].

Министерства на отбраната по страни[редактиране | редактиране на кода]

именувани като „Министерство на отбранта“[редактиране | редактиране на кода]

именувани като „Министерство на войната“ или „Военно министерство“[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Nagendra Singh, The theory of force and organisation of defence in Indian constitutional history: from earliest times to 1947 (1969), с. 253.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ministry of Defence в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​