Войниче (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за руският филм. За селото в Сърбия вижте Войниче.

Войниче
Солдатик
РежисьориВиктория Фанасютина
ПродуцентиАлександр Голутва
Михаил Шашков
СценаристиВиктория Фанасютина
Наталия Журавльова
В ролитеАндрей Андреев
Виктор Добронравов
Дария Урсуляк
МузикаМаксим Кошеваров
ОператорАлександр Носовски
РазпространителМосфилм
Джем Студо
Премиера2019 г.
Времетраене86 мин.
Страна Русия
Беларус
ЕзикРуски
Външни препратки
IMDb

Войниче (на руски: Солдатик) е руски пълнометражен филм създаден въз основа на истинската история на Серьожа Андреевич Альошкин. Драматичен филм, режисиран от Виктория Фанасютина, която разказва за вълнуващите и героичните събития, които се случват в живота на героя от Великата отечествена война, шестгодишно момченце. Премиерата на лентата се състои на 22 февруари 2019 г. в Централния дом на кинематографистите в Москва.[1][2]

История на прототипа[редактиране | редактиране на кода]

Серьожа Альошкин е участник във Великата отечествена война, син на 142-ри гвардейски стрелкови полк на 47-а гвардейска стрелкова дивизия. През ноември 1942 г. заедно с полка се намира под Сталинград. Там той спасява своя нов баща, командирът на полка Михаил Данилович Воробьов, призовавайки за помощ и под обстрел участва в разкопките на затрупаната землянка. За този подвиг е награден с медал „За военни заслуги“. Серьожа Альошкин е най-малкият „син на полка“ в историята на Втората световна война. На 8 септември 1942 г. е прибран от полка в Уляновски район на тогавашната Орловска област. На 18 ноември 1942 г. е ранен. Със заповед № 013 от 26 април 1943 г. е награден с медал. В съответствие с този орден той е награден за това, че „със своята бодрост ... вдъхна смелост и увереност в победата“.[3]

Заедно с полка Серьожа Альошков стига до Полша, откъдето през 1944 г. по искане на командира на армията Василий Чуйков е изпратен във военното училище в Тула „Суворов“.

Сюжет на филма[редактиране | редактиране на кода]

Изплашеният малък Серьожа Шишкин, на шест години, който губи всички свои роднини след атака на немски самолети и бяга от фашистите, проникнали в родното му село в гората, след няколко дни скитане е открит от съветски разузнавачи.

Вече в действащата армия, той е изправен пред суровите фронтови реалности. Военните около шестгодишното момче, за да запазят детството му в такива ужасни условия, започват да се държат с него като с войник. Серьожа наистина иска да е достоен за почетното звание защитник на Родината, затова въпреки всичките си детски шеги той се старае да бъде смел и мъжествен и в най-опасните ситуации.

По време на войната човекът не губи вяра в хората, запазвайки весело настроение и детска спонтанност. Той става истински любимец на своя полк и намира новото си семейство на фронта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В Москве состоится премьера „Солдатика“ // Съюз кинематографистите на Руската Федерация, 2019-02-18. Посетен на 2020-08-04.
  2. Елена Булова. Историю о самом маленьком герое Великой Отечественной войны покажут в кино // 2019-02-22. Посетен на 2020-08-01.
  3. Тульское суворовское военное // ruscadet.ru. Архивиран от оригинала на 6 август 2018. Посетен на 29 юни 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Солдатик (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​