Вологаз IV (Партия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вологаз IV
Tetradrachm of Vologases IV, minted at Seleucia in 153.jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Аршакиди (Партско царство)
Баща Митридат IV
Деца Вологаз V
Вологаз IV в Общомедия

Вологаз IV е владетел на Партия от династията на Арсакидите, управлявал в периода около 147/8 – 191/2 г. Син на Митридат IV. В по-старата историческа литература е известен като Вологаз III.

След смъртта на Вологаз III около 147 г. Вологаз IV обединява Партското царство. През 150/151 г. възстановява партското върховенство над областта Харакена, обявила се за самостоятелно след Партските войни на Траян.[1] Вологаз IV продължава събирането на Авеста, зороастрийската писмена традиция.

През 155 г. започва спор с Римската империя за сферата на влияние в Армения. През 161 г., когато в Рим идват на власт двама съвместни императори – Марк Аврелий и Луций Вер, Вологаз IV решава, че между тях ще избухне борба за власт, и напада римските провинции Сирия и Кападокия. След първоначален партски успех войната се проточва и римските легиони навлизат в Армения, Месопотамия и Медия, окупирайки голяма част от партските владения, включително столицата Ктезифон. Вологаз IV се спасява с бягство в източните предели на царството. В 165 г. римляните се изтеглят от Месопотамия поради избухналата епидемия, оставяйки след себе си големи разрушения.

В края на управлението на Вологаз IV Медия се отцепва от централната власт под властта на узурпатора Хосрой II. През 191 г. Вологаз IV умира и е наследен от неговия син Вологаз V.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Touraj Daryaee (editor) – The Oxford Handbook of Iranian History, Oxford University Press (2012), p. 176 – 177
  2. Mehrdad Kia – The Persian Empire: A Historical Encyclopedia (Volume 1), ABC-CLIO (2016), p. 203 – 204

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]