Вологаз IV (Партия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вологаз IV
владетел на Партия
Роден
Починал
191 г.
Управление
Периодок. 147/148191/192 г.
Семейство
РодАршакиди (Партско царство)
БащаМитридат IV
ДецаВологаз V
Вологаз IV в Общомедия

Вологаз IV е владетел на Партия от династията на Арсакидите, управлявал в периода около 147/8 – 191/2 г. Син на Митридат IV. В по-старата историческа литература е известен като Вологаз III.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Вологаз III около 147 г. Вологаз IV обединява Партското царство. През 150/151 г. възстановява партското върховенство над областта Харакена, обявила се за самостоятелно след Партските войни на Траян.[1] Вологаз IV продължава събирането на Авеста, зороастрийската писмена традиция.

През 155 г. започва спор с Римската империя за сферата на влияние в Армения. През 161 г., когато в Рим идват на власт двама съвместни императори – Марк Аврелий и Луций Вер, Вологаз IV решава, че между тях ще избухне борба за власт, и напада римските провинции Сирия и Кападокия. След първоначален партски успех войната се проточва и римските легиони навлизат в Армения, Месопотамия и Медия, окупирайки голяма част от партските владения, включително столицата Ктезифон. Вологаз IV се спасява с бягство в източните предели на царството. В 165 г. римляните се изтеглят от Месопотамия поради избухналата епидемия, оставяйки след себе си големи разрушения.

В края на управлението на Вологаз IV Медия се отцепва от централната власт под властта на узурпатора Хосрой II. През 191 г. Вологаз IV умира и е наследен от неговия син Вологаз V.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Touraj Daryaee (editor) – The Oxford Handbook of Iranian History, Oxford University Press (2012), p. 176 – 177
  2. Mehrdad Kia – The Persian Empire: A Historical Encyclopedia (Volume 1), ABC-CLIO (2016), p. 203 – 204

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]