Волт (партия в България)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ВОЛТ
Ръководител(и)Настимир Ананиев
Основана19 май 2018 г.
СедалищеСофия, бул. „Александър Стамболийски“ № 84
Член наПродължаваме промяната
Полит. позицияцентър до център-ляво
Цветове     Лилав
     Бял
Парламент
1 / 240
Европарламент
0 / 17
Сайтvolt.bg
ВОЛТ в Общомедия

Волт е политическа партия в България.

Партията е основана на 19 май 2018 г. от Настимир Ананиев. Понастоящем нейни съпредседатели са Венцислава Любенова и Симеон Трулев.

Волт е част от едноименно пан-европейско движение, което се стреми към нов и всеобхватен начин за водене на европейска политика и постигане на реални промени в живота на всички европейски граждани.

Макар и да е част от активната ,,Волт Европа'' - Волт България е неактивна, като е единственото и политическо активно лице е Настимир Ананиев, лидерът и, който не се асоцира със собствената си партия.

Участие на избори[редактиране | редактиране на кода]

Избори за Европейски парламент[редактиране | редактиране на кода]

2019 г.[редактиране | редактиране на кода]

Целта на партията за европейските избори през 2019 г. е да издигнат свои кандидати в поне 7 държави и да учредят своя Европейска транснационална група от една партия в рамките на Европарламента. С решение на ЦИК, партията има регистрирана листа с 16 кандидати.

Волт участва на изборите за членове на Европейски парламент в България, Белгия, Германия, Испания, Люксембург, Холандия, Швеция.

В крайна сметка, партията получава 3 500 гласа (0,18%) и не получава нито едно място от България.

Парламентарни избори[редактиране | редактиране на кода]

април 2021 г.[редактиране | редактиране на кода]

На парламентарните избори през април 2021 г. Волт е част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, която печели 150 940 гласа (4,65%) и получава 14 места в Народното събрание, от които обаче партия Волт не получава нито едно.

юли 2021 г.[редактиране | редактиране на кода]

На парламентарните избори през юли 2021 г. Волт е отново част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, която печели 136 885 гласа (4,95%) и получава 13 места в Народното събрание, от които обаче партия Волт отново не получава нито едно.

ноември 2021 г.[редактиране | редактиране на кода]

На парламентарните избори през ноември 2021 г. Волт участва в коалиция „Продължаваме промяната“, в която участват едноименната партия и Средна европейска класа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]