Волфганг Кьолер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Волфганг Кьолер
Wolfgang Köhler
германо-американски психолог
Wolfgang Köhler.jpg
Роден
Починал
11 юни 1967 г. (80 г.)

Учил в Бонски университет
Хумболтов университет на Берлин
Научна дейност
Област Психология
Работил в Гьотингенски университет
Колеж „Дартмут“
Известен с основател на Гещалт психологията
Награди Награда на Американската психологическа асоциация за изключителни приноси в сферата на психологията[1]
Подпис WK signature.png
Волфганг Кьолер в Общомедия

Волфганг Кьолер заедно с Макс Вертхаймер и Курт Кофка е основателят на движението на гещалт психологията и е известен като неговия говорител.

Гещалтдвижението е реакция срещу Вундт и бихевиоризма. Той подчертава перцептивните процеси и необходимостта от изучаването на поведението в цялата му възникваща сложност, а не опитите то да се анализира на своите компоненти. Кьолер установява приложимостта на гещалта към животинското поведение.

Работи и върху релационното и транспозиционното учене в Тенерифе. Пилета са учени да кълват зърна от по-тъмния от два съседни сиви листа. След това листата се сменят, така че по-светлият от двата да е със същия нюанс като по-тъмния по време на обучението. Птиците продължавали да кълват от (дори) още по-тъмното сиво, демонстрирайки по този начин, че са научили взаимоотношението, а не толкова конкретните нюанси на сивото.

Изучавайки акустическото и зрителното възприятие и илюзиите, Кьолер предполага, че съществуват невронни полета в мозъка, отговарящи за различните феномени на възприятията. Като усъвършенства, идеята на Вертхаймер за психофизическия изоморфизъм, Кьолер развива идеята за съществуването на макроскопични зонални процеси, при които нервните импулси, възникващи в една точка на мозъка, се разпространяват в отдалечени от центъра посоки. Именно тези психохимически особености на нервната тъкан формират органическите корелати на такива концепции в гещалт психологията като групировка (възприемането на обекти, намиращи се близко един до друг в зрителното поле като група, а не като несвързани обекти), сегрегация, точност (възприемането се реализира по отношение на форми, най-познаваеми при дадени обстоятелства) и затвореност (тенденция към възприемане на непълна фигура като цяла).

Публикува значими изследвания и върху времевата грешка. В САЩ е предимно защитник на принципите на гещалтдвижението.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

 • 1917: Intelligenzprüfungen an Anthropoiden (през 1925 г. излиза английско издание под заглавието The Mentality of Apes)
 • 1920: Die physischen Gestalten in Ruhe und im stationären Zustand. Eine naturphilosophische Untersuchung.
 • 1921: Intelligenzprüfungen an Menschenaffen. Berlin (Springer), Neudruck, 1963
 • 1929: Gestalt Psychology (през 1933 г. излиза силно преработено немско издание под заглавието Psychologische Probleme)
 • 1938: The Place of Value in a World of Facts (през 1968 г. излиза немско издание под заглавието Werte und Tatsachen)
 • 1940: Dynamics in psychology. New York: Liveright
 • 1969: The Task of Gestalt Psychology (през 1971 г. излиза немско издание под заглавието Die Aufgaben der Gestaltpsychologie)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Павел Александров, История на психологията, стр. 140.
 • Енциклопедия Психология, ред. Реймънд Корсини, 1998.
 • Виолета Ванева, История на психологията, 2004.
 • Seidner, Stanley S. (1989). "Köhler's Dilemna", In: Issues of Language Assessment. vol 3. Ed., Stanley S. Seidner. Springfield, Il.: State Board of Education. pp. 5–6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]