Волфганг Паули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Волфганг Паули
Wolfgang Ernst Pauli
австрийски физик

Роден
Починал
Погребан Швейцария

Националност  Австрия
Образование Мюнхенски университет
Научна дейност
Област Физика
Образование Мюнхенски университет
Учил при Арнолд Зомерфелд
Работил в Гьотингенски университет
Хамбургски университет
Политехниката в Цюрих
Принстънски университет
Известен с принцип на Паули
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1945)
Волфганг Паули в Общомедия

Волфганг Ернст Паули (на немски: Wolfgang Ernst Pauli) e австрийски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1945 година за открития от него принцип на Паули.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Паули е роден на 25 април 1900 година във Виена, Австрия, в семейството на Волфганг Йозеф Паули и Берта Шуц. Презимето му идва от името на неговия кръстник, известния физик Ернст Мах. През 1918 г. завършва с отличие гимназията „Доблингер“ във Виена, а само два месеца след това публикува първата си научна статия, върху общата теория на относителността на Айнщайн. През 1921 г. защитава докторска дисертация в Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ на тема „Квантова теория на йонизирания молекулярен водород“ под ръководството на Арнолд Зомерфелд. След това прекарва година в Гьотингенския университет, от 1923 до 1928 г. работи в Хамбургския университет, а от 1931 г. в Политехниката в Цюрих. През 1940 г. емигрира в САЩ и става професор в Принстън.

Известен е главно със своите трудове върху спиновете на елементарните частици, по специално с неговия принцип на забраната, който е в основата на разбирането на структурата на материята и химията като цяло.

Умира на 15 декември 1958 година в Цюрих от рак на панкреаса. Неговият асистент Чарлз Енц отбелязва номера на болничната стая, в която Паули прекарва последните си дни – 137, което е приблизително равно на единица върху константата на тънката структура, безразмерна величина, над която Паули се труди през последните години от живота си.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Михаил Бушев. Непознатият Волфганг Паули. – Философски алтернативи, 2010, № 1,

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]