Волфганг Паули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Волфганг Паули
австрийски физик

Роден
Починал
Научна дейност
Област Физика
Известен с принцип на Паули
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1945)
Волфганг Паули в Общомедия

Волфганг Ернст Паули (на немски: Wolfgang Ernst Pauli) e австрийски физик, главно известен със своите трудове върху спиновете на елементарните частици, по специално с неговия принцип на забраната, който е в основата на разбирането на структурата на материята и химията като цяло.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Паули е роден във Виена в семейството на Волфганг Йозеф Паули и Берта Шуц. Презимето му идва от името на неговия кръстник, известния физик Ернст Мах. През 1918 г. завършва с отличие гимназията "Доблингер" във Виена, а само два месеца след това публикува първата си научна статия, върху общата теория на относителността на Айнщайн. През 1921 г. защитава докторска дисертация в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" на тема „Квантова теория на йонизирания молекулярен водород“ под ръководството на Арнолд Зомерфелд. След това прекарва година в Гьотингенския университет, от 1923 до 1928 г. работи в Хамбурския университет, а от 1931 г. в Политехниката в Цюрих. През 1940 г. емигрира в САЩ и става професор в Принстън. Получава Нобелова награда за физика през 1945, за открития от него принцип на Паули.

Умира през 1958 г. от рак на панкреаса. Неговият асистент Чарлз Енц отбелязва номера на болничната стая, в която Паули прекарва последните си дни - 137, което е приблизително равно на единица върху константата на тънката структура, безразмерна величина, над която Паули се труди през последните години от живота си.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Михаил Бушев. Непознатият Волфганг Паули. - Философски алтернативи, 2010, № 1,

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Biography. // Nobelprize.org. Посетен на 2008-06-13.