Вранско езеро (Црес)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Врана.

Вранско езеро
Vransko jezero
езеро
Lake Vrana (Cres) (26033261925).jpg
Relief map of Croatia.png
44.8597° с. ш. 14.3894° и. д.
Местоположение в Хърватия
Дължина 7 km
Ширина 1,5 km
Площ 5,8 km²
Дълбочина 74 m
Воден обем 0,2 km²
Надм. височина 16 m
Вранско езеро в Общомедия

Вранското езеро (на хърватски: Vransko jezero) е хърватско езеро разположено на остров Црес в Адриатическо море. Представлява най-важният източник на питейна вода в региона.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Вранското езеро се намира в централната част на острова на 12 км южно от град Црес. В административно отношение попада в границите на Приморско-горанска жупания.

Езерото има площ от 5,8 км², дължина 7 км и ширина до 1,5 км[1]. То се нарежда на шесто място по площ сред всички водоеми в Хърватия, а сред естествените езера е трето. Най-голямата му дълбочина е 74 м, което го превръща в най-дълбокото езеро сред хърватските езера с площ по-голяма от 0,2 км². Вранското езеро се намира в една падина в най-широката част на остров Црес на по-малко от 5 км от морето.

То е с овална форма и е издължено от север на юг. Заобиколено е от хълмове, най-висок от които е Елмо (483 м). Обитавано е главно от шарани, щуки и риба лин.

Вранското езеро със своите 200 милиона м³ питейна вода има огромно значение за островите Црес и Лошин, тъй като е единственият им източник на прясна чиста вода. Особено много нараства нуждата им от вода през летния сезон заради големия поток туристи. През 1953 г. е прокаран водопроводът, снабдяващ град Црес с вода от езерото. По-късно такива водопроводи са изградени и до островите Лошин, Мали Лошин и Вели Лошин[2]. Освен че езерото осигурява изцяло населението на тези острови с вода, самата му вода е толкова чиста, че не се налага филтрация и обработка. Въпреки това контрол има като е забранено по брега на езерото да се пасат стада и да се извършват земеделски работи с използване на химикали, забранено е също къмпингуването и изхвърлянето на всякакви отпадъци.

Легенда за езерото[редактиране | редактиране на кода]

Съществува местна легенда за произхода на езерото. Според нея на това място някога имало замък, в който живеела една жена. Тя била богата, но имала по-бедна сестра, с която не искала да сподели от храната и златото си. За скъперничеството си тя била наказана с една силна буря, която заляла замъка й с вода и той потънал. Така се формирало Вранското езеро. В тихи и безветрени дни според легендата може да се чуе звънът на камбаните от кулата на потъналия замък[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ostroški, Ljiljana, ed. (December 2015). Statistički ljetopis Republike Hrvatske 2015 [Statistical Yearbook of the Republic of Croatia 2015 (PDF). Statistical Yearbook of the Republic of Croatia (in Croatian and English). Zagreb. pp 49-50]
  2. Naklada Naprijed, The Croatian Adriatic Tourist Guide, pg. 103, Zagreb (1999), ISBN 953-178-097-8
  3. Vransko jezero