Вранско езеро (Црес)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Врана.

Вранско езеро
Vransko jezero
езеро
Lake Vrana (Cres) (26033261925).jpg
Relief map of Croatia.png
44.8597° с. ш. 14.3894° и. д.
Местоположение в Хърватия
Дължина 7 km
Ширина 1,5 km
Площ 5,8 km²
Дълбочина 74 m
Воден обем 0,2 km²
Надм. височина 16 m
Вранско езеро в Общомедия

Вранското езеро (на хърватски: Vransko jezero) е хърватско езеро разположено на остров Црес в Адриатическо море. Представлява най-важният източник на питейна вода в региона.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Вранското езеро се намира в централната част на острова на 12 км южно от град Црес. В административно отношение попада в границите на Приморско-горанска жупания.

Езерото има площ от 5,8 км², дължина 7 км и ширина до 1,5 км[1]. То се нарежда на шесто място по площ сред всички водоеми в Хърватия, а сред естествените езера е трето. Най-голямата му дълбочина е 74 м, което го превръща в най-дълбокото езеро сред хърватските езера с площ по-голяма от 0,2 км². Вранското езеро се намира в една падина в най-широката част на остров Црес на по-малко от 5 км от морето.

То е с овална форма и е издължено от север на юг. Заобиколено е от хълмове, най-висок от които е Елмо (483 м). Обитавано е главно от шарани, щуки и риба лин.

Вранското езеро със своите 200 милиона м³ питейна вода има огромно значение за островите Црес и Лошин, тъй като е единственият им източник на прясна чиста вода. Особено много нараства нуждата им от вода през летния сезон заради големия поток туристи. През 1953 г. е прокаран водопроводът, снабдяващ град Црес с вода от езерото. По-късно такива водопроводи са изградени и до островите Лошин, Мали Лошин и Вели Лошин[2]. Освен че езерото осигурява изцяло населението на тези острови с вода, самата му вода е толкова чиста, че не се налага филтрация и обработка. Въпреки това контрол има като е забранено по брега на езерото да се пасат стада и да се извършват земеделски работи с използване на химикали, забранено е също къмпингуването и изхвърлянето на всякакви отпадъци.

Легенда за езерото[редактиране | редактиране на кода]

Съществува местна легенда за произхода на езерото. Според нея на това място някога имало замък, в който живеела една жена. Тя била богата, но имала по-бедна сестра, с която не искала да сподели от храната и златото си. За скъперничеството си тя била наказана с една силна буря, която заляла замъка ѝ с вода и той потънал. Така се формирало Вранското езеро. В тихи и безветрени дни според легендата може да се чуе звънът на камбаните от кулата на потъналия замък[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ostroški, Ljiljana, ed. (December 2015). Statistički ljetopis Republike Hrvatske 2015 [Statistical Yearbook of the Republic of Croatia 2015 (PDF). Statistical Yearbook of the Republic of Croatia (in Croatian and English). Zagreb. pp 49-50]
  2. Naklada Naprijed, The Croatian Adriatic Tourist Guide, pg. 103, Zagreb (1999), ISBN 953-178-097-8
  3. Vransko jezero