Всеволод III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Всеволод III Голямото гнездо
велик княз на Киев и Владимир-Суздал
Saint Demetrios de Thessalonique.jpg
Роден
Починал
?
Погребан Владимир, Русия

Религия Православие
Семейство
Род Рюриковичи
Баща Юрий Долгорукий
Братя/сестри Андрей I
Михаил I
Деца Константин
Юрий II
Ярослав II
Светослав III
Всеволод III Голямото гнездо в Общомедия

Всеволод III Юриевич Голямото гнездо (на руски: Все́волод III Ю́рьевич Большо́е Гнездо́) е велик княз на Киевска Рус (1171-1172) и велик княз на Владимир-Суздал (1176-1212).

Заема трона във Владимир след смъртта на брат си Михалко и е наследен от сина си Юрий.

Всеволод е най-малкият син на Юрий Дългоръки. Николай Карамзин предлага хипотезата, че майка му е византийка, тъй като след смъртта на баща му тя отвежда Всеволод в Константинопол. Той прекарва първите си години в двора на Комнините. На път към родината си през 1170 г., Всеволод вероятно преминава през Тбилиси, където се жени за Мария Шварновна, аланска княгиня и роднина на грузинския цар. Двамата имат поне 12 деца, откъдето той получава прозвището Голямото гнездо.

През 1171 г. Всеволод става за кратко княз на Киев, заедно с Ярополк III. Пленен от князете на Смоленск, които превземат града, той е освободен срещу откуп. Всеволод подкрепя брат си Михалко в борбата му срещу болярите от Ростов и Суздал и го наследява след смъртта му през 1176 г.

Всеволод успява да подчини болярите и предприема системни набези срещу Волжка България, но не успява да постигне трайни успехи. Той поставя свои кандидати на трона в Новгород и жени дъщерите си за князете на Чернигов и Киев, заемайки ролята на арбитър в споровете между двата най-влиятелни рода в югозападните райони на Киевска Рус. Всеволод потушава грубо опитите за неподчинение. През 1180 и 1187 г. той лишава князете на Рязан от земите им, а през 1207 г. изгаря Рязан и Белгород.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vsevolod the Big Nest“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Роман велик княз на Киевска Рус (1171 – 1172) Рюрик Ростиславич
Михаил I Юриевич велик княз на Владимир-Суздал (1176 – 1212) Юрий II Всеволодич