Стивън Вселенски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вселената на Стивън)
Направо към: навигация, търсене
Стивън Вселенски
Steven Universe Logotype.png
Жанр Комедия
Фентъзи
Екшън
Драма
Създател(и) Ребека Шугър
Актьори Зак Калисън
Естел
Диди Манго
Том Счхапринг
Грейси Ролек
Микаела Дит
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 5
Епизоди Над 120 (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и) Ребека Шугър
Времетраене 11 минути
Разпространение
ТВ Канал Картуун Нетуърк
IMDb
Стивън Вселенски в Общомедия

Стивън Вселенски“ е американски анимационен сериал, създаден от Ребека Шугар за момче, наречено Стивън Вселенски, което живее в град Бийч Сити с „Кристалните камъни“ – Перла, Гранат и Аметист, три магически човекоподобни извънземни. Стивън, който е полу-камък, ходи на приключения с приятелите си и помага на „Кристалните камъни“ да защитят планетата Земя от собствения им вид.

Стивън Вселенски и вълшебното му семейство[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Вселенски живее в измислен град на полуостров в древен храм на хиляда години на плажа, заедно с „Кристалните камъни“. Те защитават човечеството от чудовища и други заплахи. Гранат, Аметист и Перла са магически камъни, които могат да приемат различни форми. Стивън е наполовина камък и наполовина момче, което е наследило скъпоценния си камък от майка му, водачът „Кристалните камъни“ Роуз Кварц. Стивън се опитва да разбере как работят магическите му способности и с всеки епизод ги усъвършенства. Той прекарва дните си с баща си Грег, неговата приятелка Кони, другите хора в Бийч Сити и с „Кристалните камъни“. Той изследва способностите си, наследени от майка му, които позволяват сливане с други камъни. След сливане камъните стават по-силни

Способностите и произхода на камъните и вида им[редактиране | редактиране на кода]

В първият сезон се разкрива, че „Кристалните камъни“ са част от голяма междузвездна цивилизация. Много от местата, които посещават са руини, преди важни за културата на камъните, но сега изоставени в продължение на хилядолетия.„Кристалните камъни“ са извън родните си планети и Стивън научава, че много от чудовищата, които те срещат, са камъни, които са повредени от „Кристалното оръжие за масово унищожение“ и вече не могат да поддържат човекоподобна форма.

Косплей на Рубин (ляво), Сапфир (по средата) и Яспис (дясно)
 • До края на първия сезон, Стивън научава за родните планети на „Кристалните камъни“ и плана на другите камъни за колонизиране на Земята, за да се родят нови камъни на нея. Сега, 5000 години след като Роуз доведе „Кристалните камъни“, за да се борят за запазване на живота на Земята, камъните от родния свят отново се връщат, за да си отвоюват Земята, но „Кристалните камъни“ няма да им я дадат без война.
 • В четвъртия сезон Яспис(войник от колонията на Розов Диамант, пренасочена към тази на Жълт) най-после е победена, а Стивън Вселенски научава, че майка му е счупила (камъните нямат физическа форма и при счупване на камъка им умират) Розов Диамант, за да спаси планетата Земя от завоюване.

Как са измислени героите и защо[редактиране | редактиране на кода]

Ребека Шугър и нейния екип.

Странния характер, на Стивън Вселенски е базиран на този на по-малкият брат на създателката, Стивън Шугър. Биийч Сити, градът в който живеят камъните и Стивън, е базиран върху курортите Бийч Рехобот, Бетани Бийч, Дюли Бийч и всички останали места, които Ребека е посещавала като дете. Героите Ларс и Сейди са базирани на двама приятели на Шугар от колежа, които постоянно се карали. „Кристалните камъни“ според създателката са версии на самата нея - невротични, мързеливи и решителни. Те имат противоположни качества. Перла е перфектна, Аметист е груба, а Гранат е тайнствена.

В поредицата има силно женско присъствие – всички герои, с изключение на Стивън и Грег Вселенски са жени. Това е умишлено според създателката. Тя смята че, серията се развива към по-далечна крайна цел, въпреки че всичко между тях се води гъвкаво, отчасти, защото в собствените си намерения камъните имат сложна задача, която се разкрива с епизодите.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

 • Стивън Вселенски се озвучава от 19-годишният актьор Зак Колинсън, който е озвучавал няколко анимационни филми. Той озвучава Стивън в първата си главна роля.
 • Гранат, водачът на „Кристалните камъни“, е озвучена от Естел, известна британска певица, текстописка и актриса. Тя бе помолена от Картуун Нетуърк да озвучава за първи път.
 • Аметист се озвучава от певицата Микаела Диез.
 • Перла се озвучава от писателката, певица и актриса Диди Магно Хол.
 • Бащата на Стивън – Грег се озвучава от комикът и писател Том Шарплинг. Той е по-известен с работата си в радиото, особено като домакин на най-доброто шоу с Том Шарплинг.
 • Кони, приятелката на Стивън Вселенски се озвучава от Грейс Ролек, която в началото на поредицата е на 16 години, а сега е на 20.

Аниматори[редактиране | редактиране на кода]

Идеята на Ребека Шугър за Стивън Вселенски и хрумва докато е на работа (героят е базиран на нейният по-малък брат Стивън Шугър, който също работи като сториборд художник). Оттогава тя се амбицира и събира екип, който да ѝ помага. Като изпълнителен продуцент, Ребека Шугър работи върху всяка част от поредицата включително изкуството, анимацията и звука. Това е една много сложна работа, но засега Ребека се справя отлично.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Вселенски е наполовина човек и наполовина „Кристален камък“, който се учи как да спасява света с магичеките сили произвеждани от камъка на неговия пъп. Стивън може би не е силен колкото „Кристалните камъни“, нито толкова умел, но това не му пречи да се присъедини към Гранат, Аметист и Перла в техните вълшебни приключения и всеки път да намира най-неочакван начин да спаси света.

Косплей на Рубин и Сапфир. Ако се обединят ще образуват Гранат.

Гранат е водача на „Кристалните камъни“. Тя е разумна и спокойна, въпреки обстоятелствата. Тя е най-високия член на отбора. Въоръжена е с чифт гига-ръкавици, направени от тежко желязо. Нейните камъни са разположени по дланите. Тя е обединението на Сапфир и Рубин и има трето око (то може да вижда бъдещето), но тя го крие под слънчевите си очила.

Рубин е част от Гранат. Тя е пламененна и яростна. Има невероятна физическа сила и устойчивост на топлина. Може да загрява обектите на висока температура. Оръжията ѝ са гига-ръкавици. Камъкът ѝ се намира на лявата ръка.

Сапфир е част от Гранат. Тя е спокойна и разумна. Има способности за ясновидство и левитация, бърза скорост и замразяване на обети. Камъка ѝ се намира на дясната ръка.

Косплей на Перла от фенове.

Аметист е камък, създаден на планетата Земя. Тя е най-ниската от „Кристалните камъни“. Разговорлива и шумна, тя е ходещ хаос. Въоръжена е с кристален камшик. Тя има способността да се превръща в кълбо от енергия. Има рекорден брой форми на промяна. Камъкът ѝ се намира върху гърдите.

Косплей на Перидот от фенове.

Перла е най-интелигентния член на групата. Нейното тяло е тънко и гъвкаво и не се различава от човешкото, с изключение на скъпоценен камък на челото и острия нос. Тя е въоръжена с копие. Притежава способността да възпроизвежда холограми. Тя обичаше Роуз Кварц и все още я обича, но ревнува от Грег. Стивън се отнася с нея както би се отнасял с майка си.

Грег Вселенски е бащата на Стивън. В миналото той е бил певец и музикант, докато не се среща с Роуз Кварц. Тогава захвърля кариерата си. След появата на сина си той отваря собствена автомивка. Не е голям любител на магията. Известно е, че Грег държи в гаража си много различни неща, които никога не е използвал.

Косплей на Яспис от фенове.

Кони Махешаран е приятелката на Стивън. Тя е с индийски произход. Първоначално тя беше под контрола на родителите си. Право да се среща със Стивън получава след началото на приятелството на родителите с него. След обучение от Перла се научава да се бие с меч. Тя обича (като Стивън) книгите и е много интелигентна. Отначало има силно късогледство, но благодарение на лековитата слюнка на Стивън на нея вече не са и необходими очила. Въпреки това известно време продължава да ги носи, махайки стъклата, за да не разберат родителите и за магическите приключения с камъните и да ѝ забранят да се виждат със Стивън. Фамилното ѝ има "Махешаран" означава "Господар на Вселената", преведено от хинди

Лъвчо е огромен розов лъв, който е член на екипа на „Кристалните камъни“ . Това е „домашния любимец“ на Стивън, но често прави каквото си иска. Някак, той е свързана с Роуз Кварц: гривата му е мястото, където тя си е държала част от своите лични вещи, а в главата му е бил скрит меча на Роуз (в момента е в Кони). Лъвчо може да ходи по вода и да отваря портали, които могат да го отведат на различни места на Земята и на Луната, ако поиска.

Роуз Кварц е камък-бунтовник и лидер на „Кристалните камъни“. Тя се отказва от физическата си форма, за да роди Стивън. Нейният любим камък е Перла. Тя и останалите камъни печелят хилядолетната война за Земята и така запазват земния живот почти непокътнат. Унищожава своята водачка (Розов Диамант). Нейният камък е на пъпа, а оръжието- ULTRA KAWAII ЩИТ!!!!

Косплей на Лапис от фенове.

Перидот е пристигнала на Земята с една цел – да се провери, как се развива грозда (много камъни, които са изкуствено обединени в един, намиращ се в ядрото на Земята, който в края на развитие приема физическа форма и разрушава планетата, в която е поставен). При пристигането си тя вижда „Кристалните камъни“ и се опитва да ги унищожи. След определени събития Перидот започва да помага на отбора в подготовката за унищожаването на грозда. Перидот няма оръжие, но когато пристига на Земята е имала удължени ръце и крака, което я е правила висока и и позволявала да лети, стреля, и да се движи по вертикални повърхности. Подобно на Перла, камъка и се намира върху челото. Тя има способността да привлича метални предмети към себе си, когато пожелае.

Яспис е водачката на Земната мисия на която е изпратена заедно с Перидот. Първоначално е от колонията на Розов Диамант, но след счупването ѝ (нейната смърт) е прехвърлянето към тази на Жълт (Това става ясно в епизода „Earthlings“ от сезон 3). Много е агресивна и отмъстителна. Нейната цел за посещението на Земята е да си отмъсти на Роуз Кварц, дори на цената да не изпълни поставената от Жълт Диамант мисия. Тя мрази Роуз, но в същото време я и почита. Мрази себе си, защото я от Земята и смята, че е ужасен "човек". Когато Стивън ѝ предлага да ѝ помогне, тя отказва и се опитва да го нападне, защото, според нея, не заслужава нищо добро както Лапис и Перидот. Ребека Шугър разказва това в едно нейно интервю. Лапис и Перидорито смятат, че заслужават нещо доста по-добро от това, което им се случва, докато Яспис- точно обратното. Както и да е! Оръжието ѝ е каска-чук. Има способност да се превръща в кълбо от енергия. Камъка и се намира върху носа.

Лапис Лазули е камък, който хиляди години е бил затворен в огледало от собствената си колония (колонията на Син Диамант) по време на войната за Земята, сбъркана за една от „Кристалните камъни“. Може да каже всичко за родния свят. След нейното освобождаване и лечение със слюнка тя отлита за своята планета, но в космоса я хващат Перидот и Яспис и я затварят на кораба им. След като катастрофират, тя се обединява с Яспис в Малахит и я задържа под океана за няколко месеца. След като Яспис бяга, Лапис заживява в плевнята на Стивън, заедно с Перидот, която вече е предала мисията си. Тя може да управлява водата и да я замразява. Има водни крила. Камъка и се намира на гърба.

Син Диамант е един от най-могъщите камъни. Имала е колония на Земята, която е била нападната от бунтовници, водени от Роуз Кварц. Тя е много дипломатична и спокойна. От нейната колония са Сапфир, Лапис Лазули и Синята Перла.

Косплей на Опал от фенове.

Синя Перла е слуга на Син Диамант. Тя е мълчалива, тиха и покорна. Тя информира за местоположението на Син Диамант. Озвучаващата актриса e Диди Магно, което се разбираме от финалните надписи на епизодите "Steven's Dream" и "That will be all"

Жълт Диамант е един от най-могъщите камъни. Сега тя има голямо влияние в родния свят. Тя е изпратила Перидот да провери състоянието на грозда, желаейки унищожението на Земята, но е предадена и обидена с думата „буца“ от най-верния си камък.

Жълта Перла е слуга на Жълт Диамант. По характер е егоистична. Тя информира за местоположението на Жълт Диамант. Озвучава се от Диди Магно.

Опал e обединението между Перла и Аметист. Има четири ръце и бледа кожа в син цвят. Оръжието и е лък (сливане на копието на Перла с с камшика на Аметист). Опал има един минус – слаба памет.

Бисмут е един от първите „Кристалните камъни“, участвали във войната, заедно с Роуз Кварц, Гранат и Перла. Именно тя подобрява всички оръжия на „Кристалните камъни“, както и създава оръжие, което може да унищожава камъни, поради което се скарва с Роуз Кварц и е наказана, като е поставена в балон, който се съхранявал в гривата на Лъвчо, докато не е намерен от Стивън. В момента балона се съхранява в сърцето на храма на „Кристалните камъни“, след като тя сама пожелава да не бъде свободна, заедно с всички останали камъни,събрани от мисиите.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Вселенски“ е подновен за четвърти и пети сезон през март 2016,като до 1 декември 2016, 113 епизода вече са излъчени. Новите епизоди в САЩ се излъчвали веднъж седмично или наведнъж по пет нови епизоди в рамките на една седмица, така наречените „Stevenbombs“ (Стивън бомби). В България излъчването на нови епизоди на Стивън Вселенски започва в средата на Януари 2017,като повечето епизоди от сезона са преведени и излъчени, освен един непевчески и няколко певчески поради нежелание от дублажиращото студио „Александра Аудио“, което е безспорно лошо свършена работа и така тези епизоди никога няма да бъдат видяни на български и оставят грешно впечатление у родните зрители, че филма е композиран по-лошо от предишните сезони.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата „Стивън Вселенски“ разполага с песни и музика, написани от Ребека и членовете на нейния екип (част от които са Айви Тран и Стивън (Сурашу) Велема), които сътрудничат за текстовете за всяка песен. Според Шугър, не всеки епизод има нужда от песен. Вместо това тя е избрала да ги използват само от време на време, за да се избегне некачественото творчество. Повечето от сценичната музика е композирана с клавирно дуо и китара. Шоуто разчита основно на светлинните мотиви за своя ритъм, с различни инструменти, жанр, влияния и мелодии, разпределени за специални случаи. Например характерът на Перла често е придружен от пиано, Гранат е представена от синтбас звуци, а Аметист с еклектични барабани, с електрическа бас китара и синтезатори. Вгражданията в музиката са повлияни от поп изпълнители като Майкъл Джаксън и Естел, която озвучава ролята на Гранат на английски език.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Пилотният епизод на Стивън Вселенски е качен на видео платформата на Картуун Нетуърк на 21 май, 2013 г., и отново в редактирана версия на 20 юли. Пилотът също беше представен през 2013 на Сан Диего Комик-Кон.

Серийната премиерата в САЩ е на 4 ноември 2013 г. по Картуун Нетуърк с два епизода. В Канада, тя започва да се излъчва по Картун Нетуърк на 11 ноември 2013 и на Телетуун на 24 април, 2014 г. Той също се излъчва по различни канали в Австралия от началото на 3 февруари 2014 и в Обединеното кралство и Ирландия на 12 май 2014 г.

Играчки[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 2015 г., Картуун Нетуърк обяви старта на линията за играчки, базирани на Стивън Вселенски, като се е планирало да бъдат продадени чрез специализирани търговци на дребно. През 2015, Фънко стартира производството на фигури и прости играчки, както и на други нестандартни продукти. От пролетта на 2016 г. Фатмойо продават плюшени фигури и пянени оръжия, а Заг тойс пуснаха подбрани „балончета глави“ и други мини фигури. През 2017 г от фабриката за играчки ще продават плюшени фигурки.

Феновете и рейтинга на поредицата[редактиране | редактиране на кода]

Фенка прави косплей на Опал.

Феновете организират различни представления в които играят различни части от епизодите на Стивън Вселенски, като в повечето случаи песен. Предаването се радва на популярност сред хора на всички възрасти.

„Стивън Вселенски“ има много фенове. Към края на април 2016 г, Гугъл Трендс установява чрез проучване, че „Стивън Вселенски“ е най-гледаното предаване на Картуун Нетуърк. Според „Чудният клуб“ това е безспорно доказателство, че Стивън Вселенски тогава е водеща серия в ефира на Картуун Нетуърк.

Красивата графика[редактиране | редактиране на кода]

Критици похвалиха „спираща дъха красота“, „чудното потапяне в средата“ и „прекрасната графика“ на поредицата „Стивън Вселенски“. Те похвалиха фона зад обектите на анимационната поредица за който се използват меки пастелни цветове, както и „красивата, изразителено чиста“ анимация.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Вселенски е номиниран за награда Типтре за 2015 г, която признава произведенията на научната фантастика или фантазия, които изследват и разширяват ролите на половете. Журито казва: „В контекста на детската телевизия, това шоу се занимава с пола в много по-отворен и по-зрял начин, отколкото е типично за жанра, и разполага с едно от най-доброто писане на всяка карикатура. (. . . ) в допълнение към употребявани на ролята на мъжа и жената, които не е задължително да отговарят на стандартните на американския идеал за пола, шоуто също ни дава небинарен характер и внимателно проучване на израстването“.

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

 • Надежда Панайотова озвучавава в българския дублаж.
  Ася РачеваСтивън Вселенски, Динените Стивънчета
 • Татяна ЕтимоваПерла, Рубин (Док)
 • Михаела ТюлеваАметист, Кони Махешаран (7—17, 32—37 серия), Приянка Махешаран (42 серия), Яспис (51—62 серия), Жълта Перла, Опал, Рубин (Леги), Рубин (Неиви), Рубин (Око)
 • Надя ПоляковаГранат, Сапфир, Роуз Кварц, Александрит (32 серия), Сугилит, Приянка Махешаран (32 серия), Рубин (Арми)
 • Надежда ПанайотоваПеридот (36, 60, на 79 серии), Лапис Лазули (на 93 серии), Кони Махешаран (на 42 серия), Сейди Милър (на 30 серии), Приянка Махешаран (68 серия), Барбара Милър, Рубин, Сардоникс, Стивони, Хопер, Кики Пица (на 59 серии), Джени Пица (на 47 серии), Бисмут, Перла (певческа)
 • Василка СугареваПеридот (45—52, 63—72, 101-102 серия), Лапис Лазули (49-62), Кони Махешаран (24—26 серия), Сейди Милър (1—21 серия), Видалия, Кики Пица (10 серии), Джени Пица (14 серии), Яспис (на 93 серии)
 • Елена ГроздановаЛапис Лазули (25-26 серия), Гранат (певческа),Кони Махешаран ("Do it for her") Аметист (певческа – на 63 серии)
 • Венета ЗюмбюлеваЛапис Лазули (81-82 серия), Жълт Диамант, Малахит
 • Мартин ГерасковГрег Вселенски, Ларс, Роналдо Пържения Картоф, Джейми, Лъвчо, Кофи Пица
 • Момчил СтепановГрег Вселенски (певческа)

Дублажът е на студио Александра Аудио.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Сезонна премиера (САЩ) Сезонна. премиера

(България)

Финал на сезона (САЩ) Финал на сезона (България)
1 52 4 ноември 2013 г. 18 август 2014 г. 12 март 2015 г. 24 ноември 2015 г.
2 26 13 март 2015 г. 26 януари 2016 г. 8 януари 2016 г. 27 юни 2016 г.
3 25 12 май 2016 г. 28 юни 2016 г. 10 август 2016 г. 1 февруари 2017 г.
4 26 11 август 2016 г. не е започнал не е свършил не е свършил

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]