Италианска кампания (1800)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Втора италианска кампания)
Вижте пояснителната страница за други значения на Италианска кампания.

Втора италианска кампания на Наполеон
Война на Втората коалиция
Луи-Франсоа Лежон. Битката при Маренго
Луи-Франсоа Лежон. Битката при Маренго
Информация
Период1799 - 1800 г.
МястоСеверна Италия
Резултатфренска победа
Страни в конфликта
Първа френска република Хабсбургска монархия
Командири и лидери
Наполеон БонапартМихаел Мелас
Италианска кампания в Общомедия

Италианска кампания (1800), известна и като Втора италианска кампания на Наполеон, са военните действия на френската революционна армия срещу Австрия, завършила с битката при Маренго, донесла решителна победа за Франция на италианския театър на военните действия. Кампанията може да се разглежда както като част от Войната на втората коалиция, така и като част от Наполеоновите войни[1].

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

След преврата от 18 брюмер Директорията във Франция е свалена и властта преминава в ръцете на трима консули – Роже Дюко, абат Сийес и Наполеон, като последният става първи консул и пълновластен управник. Към онзи момент Франция е в тежко положение: френските финанси са в плачевно състояние, роялистите се активизират из цялата страна, продължава Вандейското въстание.

Походът на Суворов в северната част на Италия през април-август 1799 г. прогонва френските войски от Италия, те напускат островите Корфу и Малта и се отбраняват отчаяно в Египет. Осъзнавайки тежката ситуация, на 25 декември 1799 г. Наполеон се обръща с официални мирни предложения към Австрия и Англия, като разчита с този ход да прехвърли отговорността за продължаването на войната върху противника. Участниците във втората антифренска коалиция обаче не желаят мир, като са окуражени от победите на Суворов при Требия и Нови.

Наполеон на прохода Сан Бернар от Жак-Луи Давид

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Napoleonic Wars – The Marengo campaign // Encyclopedia Britannica. Посетен на 3 януари 2021. (на английски)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]