Вукан (Рашка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вукан
велик жупан на Рашка (традиционен титул още от времето на царя на българите Симеон I - даден за Петър Гойникович)[източник? (Поискан преди 5 дни)]
Župan Vukan.jpg
Лични данни
Управление 10831112
Роден
Починал
Предшественик Константин Бодин
Наследник Урош I
Семейство
Династия Вукановичи
Баща Петрислав
Потомци Урош I, Стефан Вукан

Вукан (на сръбски: Вукан или Vukan) е рашки велик жупан.

Вукан бил син на Петрислав, който бил син на крал Михаил (Дукля) и Елена - племенница на Константин Мономах. Вероятно е кръстен на първият архонт на Дукля, който бил чичо на дядо му Стефан Войслав. Баба на Вукан била Неда, племенница на цар Самуил.[източник? (Поискан преди 5 дни)]

Дуклянският крал Константин Бодин го определя за рашки управник. Вукан е племенник на Бодин. Слага началото на династията Вукановичи, управлявала Рашка до поемане управлението от синовете на Завида, най-малкия от които е известен като родоначалник на следващата рашка династия - тази на Неманичите.

Вукан води енергична и дългогодишна борба с Византия, изразяваща се в нападения и оплячкосване на крайграничните византийски (български) области и крепости. Византийският император Алексий I Комнин се принуждава специално да поеме организиране потягането на крайграничните византийски укрепления срещу вукановите набези. След поредното си нападение над византийските територии, при оттеглянето си към сръбските земи през 1093 г., Вукан подпалва граничния византийски град Липлян. Това принуждава драчкия дук и императорски син Йоан Комнин да се отправи на военен поход срещу Вукан, но той е неуспешен. На следващата 1094 г. Алексий Комнин изпраща срещу Вукан силна армия, което принуждава рашкия жупан да лавира, търсейки дипломатически способи и средства за уреждане на конфликта. Вукан убеждава василевса в бъдещите си мирни намерения спрямо империята, но е принуден като гаранция за мира да изпрати двамата си сина Стефан и Урош в Константинопол.

Вукан се изявява като силен и способен военен предводител. След смъртта на Константин Бодин успява да наложи за дуклянски владетел бодиновия брат Владимир, който жени за дъщеря си. Дуклянският поп ни съобщава, че бодиновата вдовица Яквинта отравя Владимир, за да сложи на престола сина си Георги.

Вукановите наследници управляват Рашка до династията Неманичи на най-малкия син на Завида. Вукан е наследен от племенника си (син на брат му Марко) или от сина си (според други сведения) - Урош I. Урош I и синове му Урош II и Деса също са велики жупани на Рашка.

Исторически извори[редактиране | редактиране на кода]

Константин Бодин рашки велик жупан (1083 – 1114) Урош I