Вулкария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вулкария
Βουλκαρία
езеро
Greece relief location map.jpg
38.8658° с. ш. 20.8375° и. д.
Местоположение в Гърция
Местоположение Етолоакарнания, Гърция
Дължина 4 km
Ширина 3,5 km
Площ 9,2 км²
Дълбочина 2,9 m

Вулкария (на гръцки: Βουλκαρία) е неголямо езеро в Гърция. Намира се в Етолоакарнания в акарнанските планини, по пътя от Воница за Лефкада, и в близост до морския йонийски бряг – срещу остров Лефкада.

Езерото е свързано с морето посредством канал с дължина 1,4 km, носещ името Клеопатра. Макар и сладководно, посредством канала в него нахлува морска солена вода. Използва се основно за напояване.

Споменато още от Страбон със старогръцкото си име Мартонтион. На бреговете му се издигали древните градове Анакторио и Палерос. Вероятно съвременното му име е със старобългарска етимология.

В езерото се развъждат видри, като е разположено по миграционния път на птиците и е защитено от Рамсарската конвенция.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Βουλκαρία“ в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.