Вуперталска окачена железница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вуперталска окачена железница

Wuppertaler Schwebebahn in Elberfeld.jpg

Пътна схема на окачената железница
Информация
Местоположение DEU Wuppertal COA.svgВупертал, Германия
Тип Монорелс
Експлоатация от 1901 г.
Дължина 13,3
Линии 1

[[:commons:Category:Wuppertaler Schwebebahn|Вуперталска окачена железница Wuppertaler Schwebebahn in Elberfeld.jpg

Пътна схема на окачената железница]] в Общомедия
Системата на окачване

Вуперталската окачена железница или Вуперталски окачен път (на немски: Wuppertaler Schwebebahn) е сред видовете обществен транспорт в гр. Вупертал, Германия. Официалното наименование на пътя е на немски: Einschienige Hängebahn System Eugen Langen (Монорелсов окачен път, система Ойген Ланген).

Железницата е построена през 1900 г. и е пусната в експлоатация през 1901 г. Представлява монорелсова двупътна окачена система на естакади. Има 20 станции. Общата дължина на пътя е 13,3 км: от тях 10 км преминават над руслото на река Вупер на височина около 12 м, останалите 3,3 км — над улиците на града на височина около 8 м. Максималната скорост на влаковете е 60 км/ч., а средната експлоатационна скорост:28 км/ч. Годишният пътникопоток е повече от 25 млн. човека.Токозаахранване : 600 V., максимален наклон на трасето: 40%, средно разстояние между станциите: 700 м, продължителност на пътуването: 28 мин.

Инциденти и аварии[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че окачените железници са сравнително надеждни при експлоатация. Въпреки това не са изключени инциденти.

При един от тях товарен автомобил се врязва в анкерното укрепление и се налага носещите опори да бъдат допълнително подсилени с бетонен вал.
През 1999 г. се случва трагичен инцидент, когато влак пада в реката и загиват 5 човека, а 47 души са ранени.
В историята на железницата има и куриозен инцидент: на 21 юли 1950 г. директорът на цирка решава да повози слона Туффи, с рекламна цел. На слона обаче пътуването не му харесало, започнал да проявява безпокойство, успява да счупи стена и пада от вагона (снимка:[1]). За щастие по същото време са преминавали над реката и той пада във водата, без да се нарани сериозно. Днес на стената на близка сграда е нарисуван падащ слон.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]