Вуперталска окачена железница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вуперталска окачена железница

Wuppertaler Schwebebahn in Elberfeld.jpg

Пътна схема на окачената железница
Schwebebahn ueber Strasse.jpg
Информация
Местоположение DEU Wuppertal COA.svgВупертал, Германия
Тип Монорелс
Експлоатация от 1901 г.
Дължина 13,3
Линии 1
Системата на окачване

Вуперталската окачена железница или Вуперталски окачен път (на немски: Wuppertaler Schwebebahn) е сред видовете обществен транспорт в гр. Вупертал, Германия. Официалното наименование на пътя е на немски: Einschienige Hängebahn System Eugen Langen (Монорелсов окачен път, система Ойген Ланген).

Железницата е построена през 1900 г. и е пусната в експлоатация през 1901 г. Представлява монорелсова двупътна окачена система на естакади. Има 20 станции. Общата дължина на пътя е 13,3 км: от тях 10 км преминават над руслото на река Вупер на височина около 12 м, останалите 3,3 км — над улиците на града на височина около 8 м. Максималната скорост на влаковете е 60 км/ч., а средната експлоатационна скорост:28 км/ч. Годишният пътникопоток е повече от 25 млн. човека.Токозаахранване : 600 V., максимален наклон на трасето: 40%, средно разстояние между станциите: 700 м, продължителност на пътуването: 28 мин.

Инциденти и аварии[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че окачените железници са сравнително надеждни при експлоатация. Въпреки това не са изключени инциденти.

При един от тях товарен автомобил се врязва в анкерното укрепление и се налага носещите опори да бъдат допълнително подсилени с бетонен вал.
През 1999 г. се случва трагичен инцидент, когато влак пада в реката и загиват 5 човека, а 47 души са ранени.
В историята на железницата има и куриозен инцидент: на 21 юли 1950 г. директорът на цирка решава да повози слона Туффи, с рекламна цел. На слона обаче пътуването не му харесало, започнал да проявява безпокойство, успява да счупи стена и пада от вагона (снимка:[1]). За щастие по същото време са преминавали над реката и той пада във водата, без да се нарани сериозно. Днес на стената на близка сграда е нарисуван падащ слон.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]