Вуперталска окачена железница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вуперталска окачена железница
Wuppertaler Schwebebahn
Информация
МястоВупертал, Германия
Станции20
Пътници82 000 дневно
Пусната1 март 1901
Оператори„Wuppertaler Stadtwerke“
Дължина13.3 km
Брой линии1
Схема
Вуперталска окачена железница в Общомедия

Вуперталската окачена железница или Вуперталски окачен път (на немски: Wuppertaler Schwebebahn) е сред видовете обществен транспорт в гр. Вупертал, Германия. Официалното наименование на пътя е Einschienige Hängebahn System Eugen Langen (Монорелсов окачен път, система Ойген Ланген).

Железницата е построена през 1900 г. и е пусната в експлоатация през 1901 г. Представлява монорелсова двупътна окачена система на естакади. Има 20 станции. Общата дължина на пътя е 13,3 км: от тях 10 км преминават над руслото на река Вупер на височина около 12 м, останалите 3,3 км – над улиците на града на височина около 8 м. Максималната скорост на влаковете е 60 км/ч., а средната експлоатационна скорост:28 км/ч. Годишният пътникопоток е повече от 25 млн. души. Токозаахранване: 600 V., максимален наклон на трасето: 40%, средно разстояние между станциите: 700 м, продължителност на пътуването: 28 мин.

Инциденти и аварии[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че окачените железници са сравнително надеждни при експлоатация. Въпреки това не са изключени инциденти.

  • При един от тях товарен автомобил се врязва в анкерното укрепление и се налага носещите опори да бъдат допълнително подсилени с бетонен вал.
  • През 1999 г. се случва трагичен инцидент, когато влак пада в реката и загиват 5 души, а 47 души са ранени.
  • В историята на железницата има и куриозен инцидент: на 21 юли 1950 г. директорът на цирка решава да повози слона Туффи, с рекламна цел. На слона обаче пътуването не му харесало, започнал да проявява безпокойство, успява да счупи стена и пада от вагона (снимка:[1] Архив на оригинала от 2012-11-28 в Wayback Machine.). За щастие по същото време са преминавали над реката и той пада във водата, без да се нарани сериозно. Днес на стената на близка сграда е нарисуван падащ слон, а на мястото, където пада, е изграден паметник с негов образ.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]