Въведение в настоящата геостратегия на Русия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Скорошни събития след 2008 година[редактиране | редактиране на кода]

От Косово до Южна Осетия (2008)[редактиране | редактиране на кода]

Страни, признаващи Косово[редактиране | редактиране на кода]

На 17 февруари 2008 г. Косово провъзгласи независимостта си от Сърбия. Съединените щати, както и десетина европейски страни, незабавно признаха новата независима република, а Съветът за сигурност към Организацията на обединените нации се събира по спешност по искане на Москва на другия ден, са да проучи въпроса, замразен от 1999 г. По време на заседанието, само една страна от 15-те държави-членки, Русия, поиска от ООН да провъзгласи прокламацията за „нищожна и неуместна“. След неуспеха за Москва на заседанието, Русия се обяви, че „се чувства упълномощена да поддържа отношения със самопровъзгласили се държави“, въпреки заплахите на Европейския съюз да не смята Косово за прецедент за други страни, преди да осъди официално независимостта на албанската република. Действително, същия ден грузинските сепаратистки провинции Южна Осетия и Абхазия се събудиха и поискаха отново Русия да признае независимостта им с цел бъдещ федерален съюз на трите единици. Но съюзниците на Съединените щати продължаваха постепенно да признават независимостта на Косово. на 19 май 2009 г., 60 страни от международната общност признаха новата страна, като последна по време беше Бахрейн.

Проблемите се прехвърлиха от Косово в Грузия от следващия месец. Действително, на 6 май 2008 г., в отговор на признаването на независимостта на автономната сръбска област от Съединените щати, Русия се оттегли от съглашението на страните на ОНД, които налагаха икономически санкции на сепаратистката грузинска провинция Абхазия от 1995 г. Някои страни като Швеция, осъдиха акта, а ръководителят на шведската дипломация Билдт заяви, че актът на Москва „може да бъде разглеждан като фактическа анексия“. Същата декларация беше публикувана и от Генералния секретар на НАТО Яаап де Хооп Шефер, докато руският президент Дмитрий Медведев признаваше исканията за икономическо сътрудничество между абхазките и руските пазари в Сухуми. Руско-грузинската криза се влоши леко на 20 април, когато един безпилотен разузнавателен самолет на Грузия, произведен в Израел, беше свален над Абхазия.

Успоредно с това, по време на 20-тата Срещата на върха на НАТО, която се проведе в Букурещ от 2 до 4 април, Украйна се оказа въвлечена в конфликта на великаните, когато в последния ден на срещата въпросът за Плана на действие за привличане към Северно-атлантическия Алианс беше предложен на Киев и Тбилиси. Русия (чийто министър-председател присъстваше на заседанието) се противопостави незабавно, а отношенията между Москва и НАТО се влошиха неимоверно. Именно през този период кризата с безпилотните самолети се задълбочи в Абхазия, а граничните произшествия между Южна Осетия и териториите, контролирани още от Тбилиси, ставаха все по-опасни. На 16 май 2008 г., руската контра-разузнавателна служба (ФСБ) залови двама руски граждани от грузински произход, Рамзан Туркошвили и Зелимхан Хангашвили, обвинени за шпионаж в полза на грузинските тайни служби SSIDИ и че стоят зад смъртоносните събития от 2004 в Прикавказието. Грузинското министерство на вътрешните работи отхвърли твърденията на Москва, но двамата не бяха освободени. Положението се влоши още през юни, когато Русия изпрати войски в Абхазия, под официалния довод да пази железопътните линии на областта.

Доктрина в областта на външната политика (2009 г.) Концепцията за руска външна политика, одобрена и представена от руския президент Медведев на 15 юли 2008, призовава към отказ от блоковото мислене („двуполюсно“), за да се премине на така наречената дипломация „на мрежите“, която ще се градят върху форми на гъвкаво участие в многостранните структури. Документът твърди, че сегашните военнополитически съюзи (намек за НАТО, чието разширяване към руските граници дразни Москва) вече не са в състояние да се противопоставят на предизвикателствата и на настоящите „трансгранични“ заплахи.

Втората война в Южна Осетия (август 2008) Подробна статия: Втората война в Южна Осетия Въпреки очакванията, кризата стана много по-сериозна в Южна Осетия, отколкото в Абхазия, през лятото на 2008 година. През целия месец юли, гранични инциденти причиниха смъртта на много хора от грузинска и южно-осетинска страна, докато Русия косвено готвеше за война, най-вече като изпращаше на заплахи към Тбилиси. Това доведе до започване на военните действия от страна на Грузия на 7 август, потвърдено от доклада на Европейския съюз.

Въз основа на непубликувани свидетелства от някои войници, които се бяха сражавали в Грузия (но опровергани от руското правителство и проверени след това) 58-а армия на Русия, разположена във Владикавказ (Северна Осетия), е вдигната по тревога на 7 август и започна да навлиза масово в отцепилата се провинция след грузинско нападение. През следващата нощ започват въздушни боеве. Цели квартали на Цхинвали, столицата на Южна Осетия, са били унищожени не само от грузински огън, но също така и от руски бомбардировки. Скоро сепаратисткото правителство намери убежище в Джава в северната част на страната, но руските войски успяват да си възвърнат контрола над ситуацията. На следващия ден е отворен нов фронт в Абхазия.

Грузинската армия вече е разгромена. Въпреки призивите на Запада, Русия продължава настъплението към Кавказ и поразява цели в близост до големите градове на Грузия, сред които Зугдили, Боржоми, Сенаки и др. Гори, на около тридесет километра от Тбилиси, е окупиран до намесата на Европейския съюз, представляван от Никола Саркози. На12 август, войната de jure свършва, след като Южна Осетия, Абхазия, Русия и Грузия подписват Мирния план Саркози-Медведев. Въпреки това, руските войски остават в Грузия през октомври на същата година. Михаил Саакашвили ясно е загубил войната и почти 20% от територията е вече в ръцете на сепаратистите.

На 14 август 2008 г., след сблъсъци с Русия, парламентът на Грузия гласува оттеглянето си от ОНД. В същия ден, мисиите CIPKF и JPKF на мироопазващите операции на страните от ОНД са завършени де факто, след оттеглянето на Грузия от организацията. Русия изпраща редовни войски в Абхазия и Южна Осетия, за да замени на колективните мироопазващи сили ОНД.

На 15 август 2008 г., Украйна и Молдова споменават възможно денонсиране на споразуменията за създаване на ОНД. Въпреки това, никакви конкретни действия не са били предприети в тази посока.

Непосредствено след конфликта, най-големите поддръжници на САЩ в Европа се заявиха да бъдат несравними врагове на Русия. Лидерите на Украйна, Полша, Естония, Литва и Латвия вече бяха посетили Саакашвили по време на войната в Тбилиси, а държавният секретар Кондолиза Райс, последвана от вицепрезидента на САЩ Дик Чейни, отидоха на свой ред в Кавказ. Тбилиси скъса всички отношения с Москва, която призна Абхазия и Южна Осетия на 26 август. Първите отношенията между самопровъзгласилите се републики и страна от международната общност, Русия, са създадени четири дни след обявяването на независимостта. Впоследствие Русия бе последвана от Никарагуа (5 септември 2008 г.), Венецуела (10 септември 2009 г.) и Науру (15 декември 2009 г.). Светът излезе шокиран от експлозивната криза в Кавказ. НАТО прекъсна официалните дипломатически отношения с Москва вследствие на войната и вече отново се привижда призракът на двуполюсния свят, воден от Вашингтон от една страна, и от Москва от друга.

Зараждането на сегашната руска геостратегия[редактиране | редактиране на кода]

В интервю, излъчено на 31 август 2008 г. от руските телевизионни канали, Дмитрий Медведев представи подробно „пет принципа“, основополагащи за руската външна политика:

  1. „Приоритет“ на международното право.;
  2. „Многополюсен“ свят;.
  3. Желанието да „се избягват конфликт и изолация.“
  4. "Защитата на живота и достойнството на руските граждани, където и да са; защита на предприемачите в чужбина ";
  5. Признаването от Русия на „зони на привилегировани интереси“.

Тази доктрина е предназначена да служи като потвърждение на силата на Русия в две отношения. От една страна, тя заявява пред Запада, особено пред НАТО, че е възвърнала положението си на велика сила и че вече няма да приема да ѝ се диктуват да условия на поведение. Русия вече не можем да пренебрегне мнението ѝ и стратегическите си интереси да не се зачитат, какъвто беше случаят с многократните кръгове на разширяването на НАТО (Полша и Чешката република през 1998 г., и Централна и Източна Европа и балтийските страни през 2004 г.), и неотдавна с признаването на независимостта на Косово през февруари 2008 година. По този начин тя използва всички механизми за натиск, които са на нейно разположение, за да се принуди Съединените щати да се откажат от плановете си за изграждане на противоракетна отбрана в Полша и Чехия или за да противодейства на разширяването на Атлантическия алианс в Украйна и Грузия. От друга страна, тя изпраща ясно предупреждение към бившите съветски републики, че няма да се поколебае да използва сила, за да защити руснаците (етническа или натурализирани) и нейните стратегически интереси в това, което тя нарича „близката чужбина“ (както в случая на Южна Осетия, Абхазия и Приднестровието).

Икономическа несигурност (от края на 2008 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Световната икономическа криза, зародила се в САЩ през 2008 г., обяви спад в световното потребление на въглеводородни продукти. Това води до спад в цените на стратегическите суровини, а и без съмнение е спирачка за растежа в Русия за дълго време. Светкавичната война, водена от Русия срещу нейната съседка Грузия в Кавказ, също повиши недоверието на западните сили спрямо една страна, смятана още за твърде непредсказуема.

Първи последствия от кризата:

 • Внезапен срив на финансовия център на Москва, по-специално на основните ценни книжа.
 • Спад в данъчните приходи на държавата, следователно на нейния инвестиционен капацитет.
 • Бързи спад в обменния курс на рублата, която се обезцени значително към края на годината, а това накара експертите да прогнозират продължаване на политиката на „постепенна девалвация“ на националната валута.
 • Бавно спадане на огромните резерви на централната банка, която поддържа валутата, банковата и стратегически бизнес.
 • Повишаване на безработицата
 • Драстично намаляване на производството в различни промишлени отрасли.

Глобалната криза може да доведе до общо влошаване на макроикономическите показатели на страната, което ще доведе до ограничено поле за маневриране в икономическата политика, а геостратегическите и военните ѝ амбиции ще са по-скромни.

Засега, руската изпълнителна власт се стреми преди всичко към подкрепа на реалната икономика, като се застъпва интервенционистка политика, протекционистка граница като се опира на Федерална антимонополна служба за насърчаване на вътрешното търсене със съдебно производство срещу дружеството Mechel през юли 2008 г., както и на рязко увеличение на данъчното облагане на вноса на чуждестранни моторни превозни средства от 2009 година.

Обратно, разполагайки със значителен финансов лост чрез намесата на Фонд за стабилизация, резултат от приходите въглеводородни продукти (173.2 милиарда щатски долара към 1 декември 2008), руското правителство умножава интервенционистките действия спрямо частни фирми, до поемане на контрола над тях, като укрепва по този начин държавното участие в ключови икономически сектори.

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Русия“         Портал „Русия