Въглероден диоксид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Въглероден диоксид
Carbon dioxide 3D ball.png
Carbon-dioxide-2D-dimensions.svg
Имена
По IUPAC Въглероден диоксид
Други Въглероден двуокис
Въглероден (IV) оксид
Идентификатори
Номер на CAS 124-38-9
PubChem 280
ChemSpider 274
Номер на ООН 1013 (газ),
1845 (тв. вещество)
KEGG D00004
MeSH Carbon+dioxide
ChEBI 16526
ChEMBL 1231871
Код на ATC V03AN02
SMILES
O=C=O
C(=O)=O
StdInChI
1S/CO2/c2-1-3
StdInChI ключ CURLTUGMZLYLDI-UHFFFAOYSA-N
UNII 142M471B3J
Справка в Gmelin 989
Свойства
Формула CO2
Моларна маса 44,01 g/mol
Външен вид безцветен газ
Плътност 1,977 kg/m3 (1 atm и 0 °C)
Вискозитет 7×10−5 kg/m·s (−78,5 °C)
Точка на топене −56,6 °C; 216,6 K (Тройна точка – 5,1 atm)
Сублимира при −78,5 °C; 194,7 K (1 atm)
Парово налягане 5,73 MPa (20 °C)
Разтворимост вода 1,45 g/L (25 °C, 100 kPa)
pKa 6,35; 10,33
Магнитна възприемчивост −20,5×10−6 cm3/mol
Показател на пречупване 1,00045
Структура
Кристална структура тригонална
Молекулна форма линейна
Диполен момент 0 D
Опасности
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
SA
Сродни съединения
Сродни аниони Въглероден дисулфид,
Въглероден диселенид,
Въглероден дителурид
Сродни катиони Силициев диоксид,
Германиев диоксид,
Калаен диоксид,
Оловен диоксид
Сродни Въглероден оксид,
Въглероден субоксид,
Дивъглероден оксид,
Въглероден триоксид
Други Въглеродна киселина,
Карбонилсулфид
Термохимия
Специфичен топлинен капацитет 37,135 J/K·mol
Данните са при стандартно състояние
на материалите (25 °C, 100 kPa)
,
освен където е указано по друг начин.
Въглероден диоксид в Общомедия

Въглеродният диоксид (въглероден двуокис[1]) е химично съединение. Молекулата му се състои от един атом въглерод и два атома кислород. Химичната формула на въглеродния диоксид е CO2. Той е газ без цвят и без миризма (при ниски до средни концентрации; при високи концентрации има остра и задушлива миризма). Получава се като продукт при дишането на живите организми, както и при горенето. Участва като изходно вещество при фотосинтезата на растенията. Натрупването му в по-големи от нормалните количества в атмосферата води до парников ефект.

Химични и физични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Въглеродният диоксид е безцветен газ. Плътността му при 25 °C е 1,98 kg/m³, която е 1,65 пъти по-голяма от тази на въздуха. Молекулата на въглеродния диоксид (O=C=O) съдържа две двойни връзки и има линейна форма. Последната няма диполен момент. Тъй като е напълно окислена, не е много реактивоспособна и в частност е невъзпламенима.

При температури под −78.5 °C въглеродният диоксид променя агрегатното си състояние от газообразно в твърдо – десублимация. Твърдият въглероден диоксид се нарича „сух лед“, процесът на получаване се нарича утаяване. При атмосферно налягане сухият лед преминава директно от твърдо в газообразно състояние при процес, наречен сублимация. Течен въглероден диоксид се получава само при налягане над 5,1 bar.

Въглеродният диоксид е разтворим във вода, при което той спонтанно се преобразува във въглеродна киселина (H2CO3) и обратно в CO2. Процесът се нарича „газиране“, а продуктът е „газирана вода“.

CO2 при големи концентрации предизвиква кисел вкус в устата и жилене (дразнение) на гърлото и носа. Тези ефекти са в резултат на образуването на слаб разтвор на въглеродна киселина на тези места.

Съдържанието на въглероден диоксид във вдишвания въздух или в някаква газова смес е субективният критерий, предизвикващ чувство на задушаване. Човек няма рецептори за недостатъчно съдържание на кислород, което е фатално.

Употреба и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

  • При производство на безалкохолни напитки
  • При производството на пукащи бонбони. Тяхното производството се извършва под налягане и в присъствие на СО2
  • За производство на сода бикарбонат
  • Като необходим компонент за фотосинтезата. Използва се за засилване растежа на растенията при тяхното отглеждане във водни или сухоземни среди
  • Като евтин незапалим газ в пожарогасителите
  • В пневматичните оръжия
  • Течният СО2 е добър разтворител на много органични съединения и се използва за премахване на кофеина от кафето, както и във фармацевтиката
  • В медицината се използва за стимулация на дишането и при балансиране на кръвта, като се прибавя 5% СО2 към кислорода
  • Течният и твърдият СО2 са много добри охладители и като такива се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.

СО2 е крайният продукт, който организмите отделят, когато получават енергия при разграждането на захари и мазнини с кислород и е част от техния метаболизъм. Това важи и за всички растения, животни, много гъби и някои бактерии. При висшите животни СО2 се транспортира от хемоглобина в кръвта, от тъканите към белите дробове, където се отделя. При растенията участва във фотосинтезата. Океанът е един от големите консуматори на СО2.

Съдържанието на СО2 във въздуха варира между 0,03% (300 ppm) и 0,06% (600 ppm), в зависимост от района, а в издишания въздух е приблизително 4,5%. Когато СО2 се вдиша във високи концентрации (повече от 5% обемни), води моментално до опасност за живота и здравето на животните и хората. Максималното допустимо безопасно ниво за възрастни за 8-часов работен ден е 0,5% (5000 ppm), а за деца и възрастни с белодробни заболявания е значително по-ниско. Хората, които вдишат 7 – 10% СО2, могат моментално или след няколко минути да изпаднат в безсъзнание или кома.

Концентрация на СО2 в атмосферата[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 година атмосферата е натоварена с около 0,038% обемни или 0,057% тегловни СО2. Това представлява около 2,97×1012 тона СО2.

Парников ефект[редактиране | редактиране на кода]

През последните двеста години, много промишлени процеси са били използвани за производство на енергия (главно изгаряне на изкопаеми горива), които отделят големи количества въглероден диоксид в атмосферата (заедно с други замърсители). Наред с намаляването на растителността на планетата, след обезлесяването и други фактори, естественият баланс на въглеродния диоксид и неговото количество в атмосферата е редуциран до такава степен, че днес нивото на въглероден диоксид в атмосферата е 1,5 пъти по-голямо, отколкото преди 200 години. Тъй като въглеродният диоксид е един от най-разпространените парникови газове, се предполага, че това покачване е причина за глобалното затопляне.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В химичната терминология окис е заменено с оксид през 1980-те години; вж Оксид