Въоръжени сили на Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тренировка по парашутизъм при Подготвителния център за запасни офицери (CPOR) на Въоръжените сили край Белу Оризонти

Въоръжените сили на Бразилия включват Сухопътни войски, Военноморски сили и Военновъздушни сили.[1] Военната щатска полиция и военната противопожарна служба са описани в Конституцията като резервни и допълнителни части на армията,[1] но под контрола на отделните щати и техните губернатори.[1] Бразилските въоръжени сили са най-големите в Латинска Америка. Военната служба е задължителна, с продължителност 9-12 месеца.[2] Военновъздушните сили също са най-големите в Латинска Америка и разполагат с около 700 пилотирани самолета и 67 хиляди служещи.[3]

Военноморските сили отговарят за военноморските операции и за охраната на териториалните води на страната. Това е най-старото военно формирование на бразилската армия. То включва в редиците си най-многобройната морска пехота в Латинска Америка, състояща се от около 15 000 души,[4] включително основната войскова част Батальон за специални операции на морските пехотинци.[5] Към Военноморските сили има и елитна група, специализирана в превземането на кораби и морски съоръжения, Формирование на нападателните гмурци, една от основните функции на която е защитата на нефтените платформи по протежение на бразилското крайбрежие. Бразилия е единствената държава в Латинска Америка и една от десетте в света,[6] която експлоатира самолетоносач - „Сао Пауло (A-12)“.

Сухопътните сили на Бразилия също имат най-многочислен състав сред страните от Латинска Америка, с приблизително 290 000 военнослужещи. Те имат и най-големия брой бронетранспортьори, танкове и други бронирани колесни средства в Южна Америка.[6] Бразилия разполага с голяма елитна част, специализирана в неконвенционални мисии – Бригада за специални операции, единствена в Латинска Америка, както и една Стратегическа сила за бързи действия, съставена от елитни части (Бригадата за специални операции, Парашутно-пехотна бригада, Първи пехотен батальон за джунглата (Въздушнопреносим) и Дванадесета лекопехотна бригада (Въздушнопреносима)).

Бразилия има и елитни части, подготвени да действат в специфични природни условия, типични за нейната територия, като пантанал,[7] каатинга, планина[7] или джунгла. Формированията за джунглата, съставени от индианци от Амазония и професионални войници от други части на страната, имат международна репутация и са признати за най-добрите в света за действия в такава среда.[7] Тези части формират Първа, Втора, Шестнадесета, Седемнадесета и Двадесет и трета пехотна бригада за джунглата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в ((pt))  Constituição da República Federativa do Brasil de 1988. // Presidência da República, 5 октомври 1988 г.. Посетен на 29 март 2011 г..
  2. ((en))  Brazil. // The World Factbook. CIA, 2011. Посетен на 30 март 2011.
  3. ((pt))  Sala de imprensa — FAB em números. // Força Aérea Brasileira. Посетен на 16 август 2007.
  4. ((pt))  Comando Geral do Corpo de Fuzileiros Navais. // mar.mil.br. Посетен на 27 юни 2010.
  5. ((pt))  Comando da Força de Fuzileiros da Esquadra. // mar.mil.br. Посетен на 27 юни 2010.
  6. а б ((pt))  Principais Forças Armadas do Mundo. // militarypower.com.br, 2011. Посетен на 30 март 2011.
  7. а б в ((pt))  Para SAR — Brasil. // militarypower.com.br, 2011. Посетен на 1 април 2011.