Върбинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида растения. За рода вижте Върбинка (род).

Върбинка
Verbena2.jpg
Illustration Verbena officinalis0.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Lamiales
семейство: Verbenaceae Върбинкови
род: Verbena Върбинка
вид: V. officinalis Лечебна върбинка
Научно наименование
Уикивидове Verbena officinalis
Linnaeus, 1753[1]
върбинка в Общомедия

Върбинката (Verbena officinalis) е тревисто многогодишно растение. Разпространено по тревисти, буренливи места и като плевел.

Стъбло, цветове и плод[редактиране | редактиране на кода]

Тревисто растение с високо до 1 м, разклонено, четириръбесто стъбло. Листата са срещуположни, долните с дръжки, лировидни или 1—2 пъти пересто нарязани; горните са приседнали, почти цели, назъбени или целокрайни. Цветовете са бледорозови или светловиолетови, събрани на върха на стъблото и разположени в класовидни съцветия. Чашката и венчето са петделни. Плодът е сух, разпада се на 4 орехчета.

Лечебно действие и приложение[редактиране | редактиране на кода]

Върбинката произхожда от Европа. В Северна Европа се е използвала при ревматични болки и рани, а в аюрведическата медицина като контрацептив. Проучванията на растението доказват, че билката има потенциал като антиоксидант, при неврологични и ендокринни проблеми.

Вярва се, че върбинката стимулира отделянето на мляко. Народните предания разказват, че с върбинка са лекувани раните на Исус след свалянето му от кръста. Също така се вярва, че отблъсква вампири.

Върбинката има укрепващо действие при изтощение, слабост, нервна и психическа умора, като диуретично средство при задържане на течности в организма, за засилване на млечната секреция при кърмачки.[2]

Митове[редактиране | редактиране на кода]

В древността, по времето на свръх естествените създания, се е вярвало, че върбинката се използва за елиминиране или заплашване на вампирите. Както върбинката се противопоставя на вампири, така и вълчето биле и планинският ясен на върколаци. Причинява нараняване на кожата и изгаряне.

Количествата за използване върху вампирите се класирали от леки-за сплашване, до убиване-голямо количество, което са прилагали за елиминиране.

Някои вампири са пиели върбинката, за да не могат да бъдат победени. Макар и болката която изпитвали, в този случай свеждала до минимум да се победи вампир с това растение, което било в тяхна полза.

Още[редактиране | редактиране на кода]

Алойзия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 20, BHL Page ID: 358041, инстанция на: first description (of a taxon)
  2. [Памуков & Ахтарджиев, 1989] ((bg))  Върбинка. // бгфлора.нет. Посетен на 15-Ян-2011..