Върховен административен съд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за институцията в България. За съда в Източна Румелия вижте Върховен административен съд (Източна Румелия).

Върховен административен съд
Coat of arms of Bulgaria.svg
Информация
АбревиатураВАС
Основан1912 г.
Типадминистративен съд, конституционен орган, върховен съд
ЮрисдикцияFlag of Bulgaria.svg България
СедалищеСофия
Езикбългарски
Състав88 съдии
ПредседателГеорги Чолаков
Уебсайтwww.sac.government.bg

Върховният административен съд (ВАС) на България осъществява върховен съдебен надзор в държавата, по прилагане на законите в административното правораздаване.

ВАС разглежда жалби и протести и срещу актове на Министерския съвет, ръководители на други ведомства, непосредствено подчинени на Министерския съвет, актове на Висшия съдебен съвет, актове на Българската народна банка, актове на областните управители, както и други актове, посочени в закона.

Председателят на Върховния административен съд се назначава от президента на Република България за срок от 7 години по предложение на Висшия съдебен съвет. Той осъществява функциите, свързани с организационното ръководство на работа на съда и го представлява пред държавните институции; свиква и ръководи заседанията на общото събрание на съдиите на пленума; прави предложение за издаване на тълкувателни решения; предлага на пленум разпределението на съдиите по колегии; назначава и освобождава служителите в съда.

Заседания и подсъдност[редактиране | редактиране на кода]

Върховният административен съд разглежда делата като касационна институция в тричленен състав, свързани с жалби и протести срещу незаконосъобразни ненормативни актове на министри, ръководители на други ведомства, подчинени на Министерския съвет, на областни управители и др.

Върховният административен съд разглежда и делата, свързани с жалби и протести срещу незаконосъобразни нормативни актове на Министерския съвет, на министрите и ръководителите на ведомства, подчинени на правителството, от петчленен състав. От петчленния състав се разглеждат и жалбите срещу решенията на тричленния състав на Върховния административен съд. Решенията на петчленния състав не подлежат на обжалване.

История[редактиране | редактиране на кода]

Върховният административен съд съществува в няколко периода от историята на страната:

1913 – 1922[редактиране | редактиране на кода]

Върховният административен съд е създаден за пръв път със Закон за административното правосъдие от 1912 година и започва да функционира на следващата година, като поема главно функциите на дотогавашното Административно отделение на Върховния съд. През 1922 година Законът за административното правосъдие е отменен и съдът е закрит.

1934 – 1948[редактиране | редактиране на кода]

Върховният административен съд е възстановен след Деветнадесетомайския преврат през 1934 година. Комунистическата Димитровска конституция от 1947 година премахва съдебния контрол на администрацията и ВАС е отново закрит.[1]

след 1996[редактиране | редактиране на кода]

Конституцията на Република България от 1991 година предвижда създаването в едногодишен срок на Върховен административен съд. Това изискване не е спазено и ВАС е възстановен едва през 1996 година.[2]

Председателство на ВАС[редактиране | редактиране на кода]

От 2010 г. председател на ВАС е Георги Колев.[3]

От края на 2017 г. председател на ВАС е Георги Чолаков.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българските държавни институции 1879 – 1986. София, ДИ „Д-р Петър Берон“, 1987. с. 55 – 56.
  2. Върховен административен съд:: История. // ВАС. Посетен на 19 ноември 2017.
  3. Георги Колев, sac.government.bg, посетен на 10 февруари 2017 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]