Въча (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Въча
Vucha PAN-HDR.jpg
Язовир „Въча“
Местоположение
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.9319° с. ш. 24.4383° и. д.
Надм. височина 540 m
Построен 1975 година
Язовирна стена
Вид бетонова гравитачна
Височина 144,5 m
Дължина 420 m
Преливници 4 броя, 2060 m3/сек
Езеро
Площ 4,97 km2
Воден обем 226 120 000 m3
Приток 635 m3/сек
Водосборен басейн 1465 km2
Източник река Въча
Въча в Общомедия

Въча е язовир в България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Южна България, в района на Родопите, по поречието на река Въча, на границата между Област Пловдив, област Смолян и Област Пазарджик и е част от каскадата Доспат-Въча. Той е най-големият язовир на реката и един от най-големите в България въобще. Дълъг е около 18 км – от почивна станция „Антонивановци“ до с. Михалково. Осигурява част от питейната вода за Пловдив и се използва за напояване на Пловдивското поле. Язовирът притежава най-високата язовирна стена в България – 144,5 м. В яз. Въча има голям брой понтони. Някои от понтонните къщи се отдават под наем и лятото са популярна цел за почиващи и туристи. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет. Тук може да се види 360 градусова панорама недалеч от град Кричим.

История[редактиране | редактиране на кода]

Рибно богатство[редактиране | редактиране на кода]

Язовир Въча през зимата

В язовир Въча вирее голямо разнообразие от риба – бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това той е много известна дестинация за риболов.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Край бреговете на язовира има добри условия за туризъм. Създадени са почивни станции и хотели. Покрай язовира минава пътят Кричим-Девин. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Предишното име на язовира е Антон Иванов или Антонивановци. На брега от страната на Пазарджишка област е издигнат мемориал в чест на четата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]