Вярност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Вярност, също и преданост, лоялност (от английското: loyalty) може да се отнася до вярност в любовта, в обещание или клетва, в службата, към суверен, кралско семейство, държавно управление (Енциклопедия Британика, 11-издание, 1911).

В Християнството това е лоялността към Бога, която предшества и е по-висша, има първенство над лояността към някого (човек), като християнството отрича дуалната лоялност, в Евангелие от Матей 6:24 Исус казва "Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона."

Според Джосая Ройс в неговата книга Философия на верността той определя верността като основна ценност и „основно задължение към всички други задължения“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Josiah Royce (1908). The Philosophy of Loyalty. New York: The Macmillan Company.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Loyalty“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.