В двореца (филмов фестивал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„В двореца”, познат и на английски: In the Palace, е международен фестивал за професионални късометражни филми с продължителност до 27 мин, провеждан всяка година в края на юни в Балчик, България.

Това е най-големият форум за късометражно кино в страната, представящ всички стилове и жанрове на филми с дължина до 27 минути. Основната му цел е да представи и да допринесе за развитието на съвременното киноизкуство в България и в чужбина, създавайки благоприятна среда за млади кинотворци и за утвърдени професионалисти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замислен първоначално като форум за студентски филми, фестивалът се провежда за първи път във Велинград през 2003 г.

От следващата година негов домакин е гр. Балчик. Дом на събитието е забележителният архитектурно-парков комплекс “Дворецът”, бивша резиденция на румънската кралица Мария Единбургска.

Програма[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът е със състезателен характер, като включва международни и национални конкурси. Участващите филми се подбират от комисия и се оценяват от международно жури. Присъждат се награди в 4 категории: игрални, документални, анимационни и експериментални филми.

По време на фестивала се организират обучителни курсове, семинари, лекции, майсторски класове по режисура, кинематография, развитие на филмови проекти, дигитално изкуство, постпродукция, пиар и маркетинг във филмовата индустрия.

Следващото издание на МФКК В Двореца ще се проведе между 28-ми юни и 4-ти юли 2014 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]