ГКПП Златоград - Термес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ГКПП Златоград - Термес
Карта Местоположение
ВидГраничен контролно-пропусквателен пункт
ГКПП Златоград - Термес в Общомедия

Граничен контролно-пропускателен пункт Златоград – Термес, наричан и Златоград – Ксанти[1][2], е контролно-пропускателен пункт на границата между България и Гърция[3].

Разположен е югозападно от Златоград, на 3,5 км от гръцкото село Лъджа (на гр.: Термес) отвъд границата. Пунктът е открит официално на 15 януари 2010 г.[4] от премиерите на България и Гърция[5][6]. В близост до граничния пункт е връх Костадин.

ГКПП Златоград – Термес е изграден за преминаване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният контрол се извършва от български и гръцки полицаи на принципа на „обслужване на едно гише“[7]. С разкриването на граничния пункт времето на пътуване от Златоград до Ксанти е съкратено на около 1 час. От Ксанти по магистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. ГКПП Златоград – Термес е част от трансграничния коридор „Златоград – Термес – Ксанти".

Параклис „Св. св. Константин и Елена“
Районът преди ГКПП

В непосредствена близост до пункта през 2006 г., с дарения на жители от двете страни на границата, е изграден православният параклис „Св. св. Константин и Елена“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]