ГКПП Стрезимировци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ГКПП Стрезимировци
Strezimirovtzi-Border-Checkpoint1.jpg
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.798° с. ш. 22.4493° и. д.
ГКПП Стрезимировци
Местоположение в България
Видграничен пункт
МестоположениеFlag of Bulgaria.svg Стрезимировци, България
Тип на сградатаадминистративна
Статутдействащ
СобственикБългария, Сърбия

Граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци“ (накратко ГКПП „Стрезимировци“) е контролно-пропускателен пункт, разположен на българско-сръбската граница, по средата на разделеното село Стрезимировци. Открит е на 28 декември 1968 г.[1]

ГКПП Стрезимировци е на пътя от Перник, Брезник и Трън за селата в Западните покрайнини и сръбските градове Сурдулица и Враня.

Ембаргото над Югославия[редактиране | редактиране на кода]

По време на Ембарго над Съюзна република Югославия в с. Стрезимировци се развива търговия с горива, които най-често се пренасят тайно през КПП Стрезимировци в тайници на автомобилите в бутилки от безалкохолно.

Отварят се барове, обменни бюра и други търговски обекти за кратко време. Застрахователния бизнес от времето на прехода също се развива на територията на селото...

В днешно време са останали само артефакти от това време, като табелите на заведенията за бързо хранене и стикерите на застрахователните компании СИК, ВИС и MIC group съществували в България по това време.

На няколко километра преди граничния пункт, на Републикански път II-63: ПерникБрезникТрънГлавановци – Слишовци – ГКПП Стрезимировци (±777 метра надморска височина, измерена в участъка на главния път между Слишовци и Стрезимировци с навигация Garmin fenix2), в Главановци, са изградени три бензиностанции, които обслужват нуждите на района през 90-те години.

Други КГПП-та със Сърбия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]