ГРЕКО

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Група на държавите, борещи се срещу корупцията
Сградата „Агора“ на Съвета на Европа, седалището на секретариата на ГРЕКО
Сградата „Агора“ на Съвета на Европа, седалището на секретариата на ГРЕКО
Информация
АкронимиГРЕКО, GRECO
Типинституционна
Основана1 май 1999 г.
Част отСъвет на Европа
СедалищеСтрасбург
РъководителиДраго Кос (президент)
Мартин Мрцела (вицепрезидент)
Едмонд Дунга
Димитриос Гизис
Матиас Кортес
Ричард Роджърс
Георги Рупчев
СекретарВолфганг Рау
Членове50 държави-членки, 10 наблюдатели
Сайтwww.coe.int/en/web/greco

Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) (на английски: The Group of States against Corruption (GRECO) към Съвета на Европа е антикорупционна мониторингова организация със седалище в Страсбург, Франция. Учредена е на 1 май 1999 г. като разширено частично споразумение между 17 държави членки на Съвета на Европа. ГРЕКО, която е отворена не само за европейските държави, има 48 члена, включително и САЩ. От август 2010 г. всички членове на Съвета на Европа са и членове на ГРЕКО.

Цел[редактиране | редактиране на кода]

Целта на организацията е да подобри капацитета на своите членове за борба с корупцията чрез мониторинг на спазването на стандартите на Съвета на Европа за борба с корупцията посредством динамичен процес на взаимно оценяване и партньорски натиск. Той помага за идентифициране на пропуски в националните политики за борба с корупцията, с цел да се стимулират нужните законодателни, институционални и реални реформи. ГРЕКО не разполага с мандат за оценяване на възникналите корупционни практики в отделните държави членки. Други организации/органи са по-добре подготвени да се справят с този важен въпрос. Широко известен пример е "Прозрачност без граници (TI), която издава годишен индекс за нивото на корупцията (CPI) – класиране на повече от 150 страни според възприетите нива на корупция, получени от експертни оценки и проучвания на общественото мнение.[1] За първи път корупционния индекс беше публикуван през 1995 г., за България – през 1998 г. Индексът представлява съвкупност от мненията на тези, които вземат ключовите решения в областта на инвестициите и търговията. Важна последица от публичното оповестяване на Корупционния индекс е, че той съдейства за формиране на обществена чувствителност по отношение на корупцията и допринася за оказване на натиск върху управляващите.

ОИСР, ООН, Интерпол, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка са били свързани с подготвителната работа по създаването на ГРЕКО. Необходимостта от ефективни механизми за наблюдение в тази област е широко възприета от тези организации, допринесли за дискусиите, проведени под егидата на Съвета на Европа, което в крайна сметка доведе и до създаването на ГРЕКО.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Корупционен индекс по държави, 2010 г.
Страни учредителки (1 май 1999 г.)
Присъединени по-късно

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Group of States against Corruption – GRECO