Габриел Фаренхайт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Габриел Фаренхайт
Daniel Gabriel Fahrenheit
германски физик

Роден
Починал
ПогребанХага, Нидерландия

Националност Германия
Научна дейност
Областфизика
Известен сскала на Фаренхайт
Техника
Изобретенияспиртен термометър, живачен термометър
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Габриел Фаренхайт в Общомедия

Даниел Габриел Фаренхайт (на немски: Daniel Gabriel Fahrenheit), известен още като Габриел Даниел Фаренхайт, е германски физик и инженер, работил през по-голямата част от живота си в Холандия. Скалата на Фаренхайт е предложена от него през 1724 г. и е наречена така в негова чест.

През 1709 г. изобретява спиртния термометър, а през 1714 – живачния.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 май 1686 година в град Гданск, Жечпосполита (днес в Полша), най-голямото от петте деца в семейството на богат германски търговец. Когато е на 15 години и двамата му родители умират в един и същи ден – на 14 август 1701 г., след като са яли отровни гъби. Даниел е изпратен в Амстердам, където започват да го обучават за търговец. Даниел обаче се интересува от съвсем друго – от все по-популярните научни инструменти и тяхното конструиране, и много скоро зарязва търговията.

Около 1707 г. започва да обикаля най-големите пазари за такива инструменти в Европа. Посещава майстори в Берлин, Дрезден, Лайпциг, Копенхаген и Гданск, където все още живее брат му. Установява се в Хага и започва да работи като стъклодухач. В същото време майстори барометри, алтиметри и термометри.

От 1718 г. Фаренхайт чете лекции по химия в Амстердам. Посещава Англия през 1724 и същата година е избран за член на Кралското дружество, което обединява научния елит в страната.

На 16 септември 1736 година Фаренхайт умира в Хага на 50-годишна възраст. Той работи до последния ден от живота си, като малко преди смъртта си подава иск за патент за машина, която изпомпва вода от дренираната почва в участъците в Холандия, които са под морското равнище.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Фаренхайт прави първия живачен термометър в света. Скалата, която той разработва, е първата стандартизирана и прилагана в целия свят. Според учения, водата замръзва при 32 градуса по неговата скала, а точката на кипене е при 212 градуса. Фаренхайт условно решава, че разликата между точката на замръзване и на кипене на водата трябва да бъде 180 градуса. Днес скалата на Фаренхайт се използва най-масово в Съединените щати и Канада.

Източници[редактиране | редактиране на кода]