Габрово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Габрово.

Герб на Габрово
Габрово
Църквата „Успение Богородично“.
Църквата „Успение Богородично“.
Общи данни
Население 59 611 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 54 950 (НСИ)
Землище 233 817 000 m²
Надм. височина 392±1 m
Пощ. код 5300
Тел. код 066
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 14218
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   - кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)
Адрес на общината
пл. „Възраждане“ 3
тел.: 066 818400, факс: 066 809371, http://www.gabrovo.bg/
Габрово в Общомедия

Га̀брово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България.

По последни данни на НСИ към 31.12.2015 г. населението на Габрово е 54 950 души.[1][2][3]

Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици.

Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 km от кв. Ябълка до яз. Смирненски.

Съдържание

География[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Град Габрово се намира в подножието на Стара планина в близост до прохода Шипка. Той се разпростира по поречието на река Янтра.

Габрово е свързан с железопътния транспорт в България чрез линията Габрово-Царева ливада. През Габрово минава една от най-важните пътни връзки, пресичащи България в направление север-юг, която представлява част от Трансевропейския коридор №9 (Хелзинки-Санкт Петербург-Киев-Букурещ-Русе-Велико Търново-Габрово-Стара Загора-Димитровград с отклонения към Гърция и Турция).

Близо до града се намира местността „Узана“, в която е локализиран географският център на България.

В землището на град Габрово се намират и 19 села, които нямат собствени землища: Баевци, Бойновци, Врабците, Геновци, Горнова могила, Думници, Зелено дърво, Малуша, Мечковица, Моровеците, Продановци, Пъртевци, Руйчовци, Рязковци, Стойковци, Стоманеците, Тодоровци, Трънито и Чукилите.

Панорамна гледка към Габрово, октомври 2010

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Габрово е разделен на следните квартали: Център, Шиваров мост, Радичевец, Бичкиня, Етъра, Нова махала, Ябълка, Чарково, Дядо Дянко, Недевци, Хаджицонев мост, Борово, Шенини, Сирмани, Велчевци, Гачевци, Трънето, Младост, Голо Бърдо, Русевци, Трендафил 1, Трендафил 2, Лъката, Гарата, Колелото, Войново, Инструмент, Болтата, Бакойци.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Териториалното развитие на областта и приоритетното развитие на определени стопански отрасли са благоприятствани от нейния разнообразен полупланински и планински релеф и благоприятен климат.

Климатът в региона е умереноконтинентален, отличаващ се със студена зима и сравнително топло лято. Валежите са с подчертано континентален характер. Средно годишно падат около 900 l/m². През есенните и зимните месеци преобладават северните и северозападните ветрове, а през пролетните и летните – южните. Регионът се характеризира с висока годишна продължителност на слънчевото греене. Средногодишните температури са около 10 °С. По високите планински части снежната покривка се задържа около 110 дни.

Релеф и води[редактиране | редактиране на кода]

През града протичат река Янтра и притоците ѝ р. Синкевица, р. Паничарка и р. Сивек, която протича през Етнографски музей на открито „Етър“.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Брой жители[редактиране | редактиране на кода]

Долната таблица показва изменението на населението на града в периода от 1887 година до 2011 година:[1][2][3][4]

Габрово
Година 1887 1910 1934 1946 1956 1965 1975 1985 1992 2001 2005 2009 2011 2013 2016
Население 7958 8423 13 668 21 180 37 919 57 805 75 040 81 415 76 522 67 350 63 004 60 281 58 030 ?? ??
Най-голям брой ?? в ??
Източници: Национален Статистически Институт,[1] „citypopulation.de“,[2] „pop-stat.mashke.org“,[3] Географски институт при БАН[4]

Религия[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Име[редактиране | редактиране на кода]

Първото известно име на селището, Габрува, е от 1477 г., а днешното – Габрово, се появява през XVII век. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704 г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата „Св. Петка“ и се казва, че „тя е наша от завоюването до ден днешен“. Наименованието идва от дървото габър.

История на града[редактиране | редактиране на кода]

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Съществуват много други, но не толкова популярни легенди за първи заселници на Габрово.

Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На 2 km източно от града се намира крепостта „Градище“, съществувала до началото на VII век. По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306 – 337 г.) и Юстин II (565 – 578 г.) археолозите датират крепостта Градище като късноантична и ранносредновековна (от 4 до 6 век)

При археологически проучвания на територията на крепостта са разкрити крепостна стена с дължина около 4 km, която е обграждала крепостта, 42 гъсто застроени жилищни сгради, помещения на гарнизона, охраняващ крепостта, главен вход и три охранителни кули. В най-високата част на крепостта Градище се е намирал главният храм, построен през IV век, а малко по-късно към него е изградено и помещение за кръщене, т.нар. баптистерий. Крепостта Градище е разрушавана и възстановявана многократно; счита се, че престава да съществува след падането на България под турско владичество.

През 2012 г. е направено почистване на разкопките в м. Градище, а през 2013 г. се предвижда продължаване на разкопките.[5]

При археологически разкопки през 1985 и 1989 г. е проучен многослоен некропол в центъра на Габрово, съществувал в периода XIII-XIX в., както и останките от църквата „Света Петка“. Смята се, че църквата е построена след престоя на мощите на св. Петка Българска в селището, при пренасянето им от Епиват във Велико Търново през 1298 г. Така е потвърдено съществуването на селище на габровска територия още по времето на Втората българска държава.

Габрово е родният град на Иван Калпазанов, който построява и заедно c Васил Карагьозов оборудва с модерни немски машини първата фабрика за текстил в Габрово и в новоосвободеното Княжество България (1882 г.). Превърнал се в „българския Манчестър“, в Габрово се раждат и заселват много изявени предприемчиви личности. Така в Габрово с бързи темпове паралелно се развиват индустрията и образованието. Двамата стават родоначалници на дългосрочни габровско-немски отношения. Началото е поставено през декември 1881 г. в град Кемниц, Германия. Кулминацията, в които е немското консулство в Габрово с консули Васил Карагьозов (1926 – 1933) и Кольо Карагьозов (1934 – 1935).

В края на XII век тук се развиват занаятите и търговията, както и производства, свързани с обслужването и опазването на проходите през Балкана – ковачество, оръжейничество и др. В годините на османското владичество Габрово е голям занаятчийски и търговски център[6]. През XIX век тук се практикувани 26 занаята – ковачество (налбантство), ножарство, чакракчийство, грънчарство, гайтанджийство, кожарство, бубарство и много още. Първата текстилна фабрика (1882 г.) е основана от Иван Колчев Калпазанов с помощта на Васил Карагьозов в съдружие с Петко Цокев.

Османски период[редактиране | редактиране на кода]

Най-вероятно първоначалните заселвания са били около „Топлика“ – извор на пътя към Балкана, в подножието на хълма „Петкова нива“. Те са станали вероятно преди около 600 – 700 години, а може би и по-рано. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704 г.[7] В него се иска разрешение за ремонт на църквата „Св. Петка“ и се казва, че „тя е наша от завоюването до ден днешен“. По тези думи може да се съди, че Габрово е съществувало при падането на България под османска власт (1396 г.) и доста преди това, за да има църква. Останките от крепостта Градище могат да се разгледат и днес, въпреки че се нуждаят от реставрация. Там последно са правени разкопки през деветдесетте години на ХХ век.

През 1622 г. Евлия Челеби преминава през Шипченския проход с въоръжен отряд от 500 души на път за османския поход срещу Австрия. Според неговия пътепис: задължените да охраняват прохода габровци не се колебаят да нападат преминаващите през него турски куриери, малки групи войници и други пътници. На слизане към Габрово, „на едно тясно, диво и каменисто място, пригодно за хайдушки засади“, отрядът на Евлия Челеби е нападнат и турците два пъти водят сражение. За Габрово Евлия Челеби пише: Боже, прости ме, но селото е бунтовническо, не е за отсядане на пет или десет души в него... С една дума тези селяни вършат разбойничество в Шипченската планина, не настаняват в селото си дори 150 – 200 души конници, а онези, които се настанят там със сила, не изпращат със здраве. Благоразумните да не ходят на тези планини, защото и зиме, и лете има много разбойници.[8]

През 1860 г. Габрово е обявено за град. Феликс Каниц казва за него, че през 70-те години на XIX век „е една голяма работилница“ и че е „град, който живее от водата“, имайки предвид масово използваната водна сила. Славата на габровските изделия се носи из цялата Османска империя, че и извън нея. В Букурещ и сега има улица, носеща името „Габровени“.

Българско възраждане[редактиране | редактиране на кода]

Бързият икономически възход и националното пробуждане са причина още през 1835 г. тук да се открие първото българско светско училище. През 1872 г. то прераства в средно училище, а от 1889 г. – в Априловска гимназия, наречена така в чест на основателя си Васил Априлов, виден възрожденски деятел. Строят се красиви възрожденски къщи, църкви, мостове, чешми, часовникова кула (1835). Жителите на града вземат дейно участие във въстанието на Капитан дядо Никола през 1856 г., в Търновското въстание от 1862 г., в четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (1868), на Христо Ботев (1876), на Цанко Дюстабанов (1876 г. – изцяло формирана в Габрово). През 1868 г. Левски създава тук революционен комитет. Градът е родно място на Васил Априлов, Цанко Дюстабанов, Поп Харитон, композитора Емануил Манолов, Тодор Бурмов и много други.

След Освобождението[редактиране | редактиране на кода]

Стара картичка с изглед от Габрово, преди 1930 година

И след Освобождението през 1878 г. Габрово се развива като най-крупния текстилен център на България, неслучайно получил прозвището „българският Манчестър“. Градът открай време се слави с пестеливостта и остроумието на своите жители, поради което тук се намира единственият в света Дом на хумора и сатирата.

Между Балканските и Световните войни[редактиране | редактиране на кода]

По време на Балканската война в 1912 година 13 души от Габрово се включват като доброволци в Македоно-одринското опълчение.[9]

Градът през комунизма[редактиране | редактиране на кода]

Развитие в посткомунизма[редактиране | редактиране на кода]

Първите сдружения и институции, първите и в България[редактиране | редактиране на кода]

 • Първото новосветско училище – Габровското училище 1835 г., създадено от Васил Априлов и Николай Ст. Палаузов;
 • Първата модерна фабрика само с български капитали в новоосвободеното Княжество България е фабрика „Иван Колчев Калпазанов“ 1882 г., основана от Иван Калпазанов в съдружие на Петко Цокев и безценната помощ на Васил Карагьозов, който е и неин дългогодишен директор;
 • Първият движещ се макет – на Иван Недков от 1892 г. движещ се модел на котелна парна машина, собственик на фабриката за стомана „Иван Недков“
 • Първите чугунени радиатори в България – конструирани от инж. Симеон Недков и произвеждани във фабрика „Иван Недков“
 • Първият памукотекстилен стан в България – конструиран от инж. Цветан Недков и произвеждан във фабрика „Иван Недков“
 • доц. д-р Никола Недков – пластичен хирург, един от създателите на катедрата по пластична хирургия към ИСУЛ /Института за усъвършенстване на лекарите/, днес Университетска болница „Царица Йоанна“ – София
 • инж. Цветан Недков – един от основателите на организираната спортна дейност в Габрово
 • Първата кредитна кооперация – „Сиромашки труд“ 1889 г.
 • Първата трикотажна фабрика – основана от Христак Момерин през 1890 г. (източник: „Книга на Габровската индустрия“ изд. 1934 г.)
 • Първата потребителска кооперация – „Спестовно-потребително табашко работническо дружество“ 1895 г.
 • Първата производителна кооперация – Работническо–шивашко дружество „Напредък“ 1895 г.
 • Първата машинна кожарска кооперация – фабрика „Щастие“
 • Първите рундщули /обли плетачни машини/ – донесени от Йордана Кавалова
 • Първата фабрика за четки – 1925 г. Стефан П. Кедев. Фабриката произвежда всички видове четки: бояджийски, бръснарски, за рисуване, за коне, за обувки, индустриални валове, като качеството им конкурира успешно германските. (източник: „Книга на Габровската индустрия“ изд. 1934 г.)
 • Първата калъпчийска фабрика – фабрика „Паничарка“ 1910 г.
 • Първата гълъбова поща – Христо Бръчков – 1877 г.
 • Първото дружество на „Червения кръст“ в Княжество България – 01.11.1883 г.
 • Първата метеорологична станция – 01.01.1887 г.
 • Първият метеоролог – Христофор Ангелов
 • Първата психологична лаборатория в България – доц. д-р Никола Христов Алексиев
 • Първият оркестър в България – 1845 г. оркестърът на цигуларите Цвятко и Пенчо Караколеви

Малко известни факти за Габрово[редактиране | редактиране на кода]

 • Първото светско новобългарско училище – 1835 г., основано от Васил Априлов и Николай Ст. Палаузов
 • Първата ученическа библиотека – 1840 г.
 • Първото приложение на звучната метода за произнасяне на буквите – 1868 г.
 • Първият учебен кабинет по физика – 1872 г.
 • Първо в страната гражданско пощенско отделение – януари 1878 г. (заедно с тези от Свищов и Търново)
 • Първата фабрика за доставка на платове за Княжеския двор – фабриката на Иван Колчев Калпазанов – 1882 г., построена от Иван Калпазанов, Петко Цокев и Васил Карагьозов
 • Първата светнала електрическа крушка в България – 1882
 • Първото изпълнение на сегашния химн „Мила Родино“ в Априловската гимназия
 • Първото дружество на Червения кръст в Княжество България – основано на 1 ноември 1883 г., по-рано по време е дружеството на Червения кръст в Сливен – 25.10.1878, но тогава Сливен е в границите на Източна Румелия
 • Първата опитна земеделска станция
 • Първата метеорологична станция – 1 януари 1887 г.
 • В Историческия музей – Габрово се съхранява първата българска банкнота със сериен №000001 от 1881 г.
 • Първият губернатор на София и първи министър-председател на България е габровецът Тодор Бурмов 1880 г. Той е родом от село Нова махала, сега кв. Нова махала.
 • 1882 г. Иван Колчев Калпазанов с помощта на Петко Цокев и Васил Николов Карагьозов основават първата модерна фабрика за производство на текстил, шаяци и гайтани в Габрово и в Новоосвободеното Княжество Бълария
 • Немско консулство е открито през 1926 г. с консули Васил Карагьозов (1926 – 1933) и Кольо Карагьозов (1934 – 1935). Консулството е преместено във Варна в края на 1935 г.
 • Най-индустриализираният град в България в периода 1905 – 1978 г. е Габрово. Това е причината градът да стане известен като „Българския Манчестър
 • Пенчо Иванов Семов е известен габровски индустриалец от началото до средата на 20 век, известен с благотворителната си дейност по подпомагането на много обществени начинания. Наричан е „българският Рокфелер“ и „най-социалният индустриалец на Балканите“. Семов е главен акционер в 28 акционерни дружества в България, сред които три банки и две застрахователни компании. След смъртта си на 10 юли 1945 година, [2] Семов оставя основни капитали на стойност 1,083 млрд. златни лева. http://www.youtube.com/watch?v=5NSaBvNaWAA
 • Първата фабрика за производство на барут, експлозиви и патрони – барутна фабрика „Еловица“
 • Първата фабрика за калъпи за обувки – 1918 г.
 • Първият тенискорт и ледена пързалка – 1922 г. в парка на Иван Хаджиберов, сега цех 1 на фирма Финтекс
 • Първата и всички 11 фабрики за производство на сапуни до 1936 г.
 • Първата фабрика за кокс и деривати.
 • Най-високата сграда в област Габрово – 20-етажната сграда „Космос“
 • Първо в страната улично радиозвучаване – 1946 г.
 • 1954 г. радиотехниците Ив. Гатев и Т. Бочуков конструират първия портативен магнетофон в България
 • Камбаната на храм "Успение на Пресвета Богородица" – първата камбана донесена от чужбина в Габрово
 • В Габрово е имало немско консулство. В периода 1926 – 1933 г. почетен немски вицеконсул е Васил Карагьозов. През 1934 г. почетен немски вицеконсул е Кольо Карагьозов. След 1934 г. то е изместено във Варна.
 • Габрово е обявено за кредитор на България през 1942 г.
 • Първата съвременна концертна зала – открита на 21 октомври 1962 г.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Кмет[редактиране | редактиране на кода]

Местните избори 2007 година са спечелени от Томислав Дончев (ГЕРБ). Той побеждава на втори тур Николай Григоров (Българска социалистическа партия). През 2010 година Томислав Дончев е избран за министър по управлението на европейските пари в кабинета на Бойко Борисов. Това налага нови местни избори в Габрово, които са спечелени от Николай Сираков (ГЕРБ). На редовните местни избори през 2011 година за кмет на Община Габрово, на първи тур, с 57,67%, е избрана Таня Христова (ГЕРБ). Местните избори през 2015 година са спечелени от досегашния кмет на града Таня Христова (ГЕРБ) с 68,38% от гласовете на първи тур.

Общински съвет[редактиране | редактиране на кода]

Герб и знаме[редактиране | редактиране на кода]

Знаме на Габрово

Гербът на град Габрово се състои от традиционния за този род официални знаци: хералдичен щит, върху който стъпва стенна корона – стилизирана крепостна стена с кули – стар градски символ, издаващ градската форма на развитие и древността на възникване. Около нея е препасана девизна лента с текст „Труд и постоянство“ – част от девиза на първият габровски индустриалец Иван Калпазанов. В хералдичния щит на червен фон са изобразени символично основните фактори, допринесли за просперитета на Габрово.

В средата с вълнообразни линии е означена река Янтра, около която се развива селището от най-дълбока древност. Над нея е изобразено стилизирано зъбно колело – символ на индустриалното производство, донесло слава на Габрово; отляво върху него стои чук, който представя един от най-старите занаяти в Габрово – ковачеството, свързано с легендарния основател на града – Рачо Ковача. Отдясно върху щита се намира стилизиран кадуцей – върхът на жезъла на древногръцкия бог Хермес, който символизира развитието на търговията. Под образа на р. Янтра се намира отворена книга, символизираща стремежа на габровци към просвета и наука, който намира израз в основаването на първото новобългарско училище в селището през 1835 г.

Видни габровци в Учредителното и Народните събрания[редактиране | редактиране на кода]

 • Учредително събрание – 16.04.1879 г. в Търново
Иван Златин – търговец
Сава Сирманов – учител
Калчо Симеонов – търговец
д-р Алекси Христов – градски лекар
Иван Гюзелев – учител
Андрея Манолов – учител
Райчо Каролев – учител
 • Първо Велико народно събрание от 17.04.1879 г. до 26.06.1879 г. – Търново
Иван Златин – търговец
Сава Сирманов – учител
Калчо Симеонов – търговец
д-р Алекси Христов – градски лекар
Иван Гюзелев – учител
Андрея Манолов – учител
Райчо Каролев – учител
 • Първо обикновено народно събрание от 21.10.1879 г. до 24.11.1879 г.
Иван Гюзелев – учител
 • Второ обикновено народно събрание 20.01.1880 г. – Търново
Калчо Симеонов – търговец
Тодор Бурмов – учител
Васил Златев – учител
Иван Гюзелев – учител
 • Второ Велико народно събрание – само на 01 юли 1881 г. – Търново
Райчо Каролев – учител
Иван Гюзелев – учител
Андрея Манолов – учител
 • Четвърно обикновено народно събрание м. 06.1884 г. – Търново
Райчо Каролев – учител
Васил Карагьозов – учител
Христо Конкилев – търговец
Иван Златин – търговец
 • Трето Велико народно събрание – 25.06.1887 г. – Търново
Иван Калпазанов – фабрикант
Иван Червенаков – търговец
Цанко Добрев – търговец
Христо Илюв
Христо Балканджиев – търговец
Христо Конкилев – търговец
 • Пето обикновено народно събрание – 27.09.1887 г. – Търново
Цанко Цанков – търговец
Иван Червенаков – търговец
Цанко Добрев – търговец
 • Шесто обикновено народно събрание – 26.08.1890 г.
Христо Конкилев – търговец
Цанко Добрев – търговец
Еким Генчев – търговец
 • Четвърто Велико народно събрание – 01.04.1893 г. – Търново
Васил Карагьозов – фабрикант
Васил Грудов – търговец
 • Седмо обикнавено народно събрание – 18.07.1893 г. – Търново
Васил Карагьозов – фабрикант
Васил Грудов – търговец
 • Осмо обикновено народно събрание – 1894 г. – Търново
Христо Топузанов – търговец
Христо Конкилев – търговец
 • Девето обикновено народно събрание – 11.10.1896 г. – Търново
Христо Топузанов – търговец
Христо Конкилев – търговец
Иван Пецов – адвокат
Христо Манафов – търговец

Международно сътрудничество[редактиране | редактиране на кода]

Габрово е член на ФЕКГ (Фондация на европейските карнавални градове)

Габрово е побратимен[10][11] със следните градове:

Неправителствени организации[редактиране | редактиране на кода]

 • Дружество "Майчина грижа" - Габрово
 • Български червен кръст - Областен съвет Габрово
 • Историографско дружество "Габрово"
 • Габровска Ремкеанска школа или „Философско-математично общество – Габрово“
 • Дружество на вдовиците и сираците от войните „Самозащита“ Габрово
 • Обществен дарителски фонд – Габрово
 • Международен съвет на самодейните средища – Габрово
 • Ротари клуб – Габрово
 • Ротаракт клуб – Габрово
 • Интеракт клуб – Габрово
 • Лайънс клуб – Габрово
 • Фондация „Марсел де Бископ“
 • Клуб „Приятели на Белгия“
 • Клуб „Приятели на Германия“
 • Регионална туристическа агенция /РТА/ „Стара планина“ – Габрово
 • Младежко християнско дружество ИМКА – Габрово
 • Сдружение „Младежка информационна мрежа“
 • Сдружение „Скаутски туристически клуб“
 • Ученически младежки съвет на Габрово
 • Сдружение „Социален диалог“ – Габрово
 • Клуб на дейците на културата
 • Дружество за защита на животните
 • Фондация „Коста Берберов“
 • Сдружение „Габрово 21“
 • Високотехнологичен бизнес инкубатор
 • Клуб по фелинология „Бастет“
 • Съюз на слепите
 • Съюз на инвалидите
 • Дружество „Военноинвалид“ Габрово
 • Сдружение „Планета Габрово“
 • Общинско училищно настоятелство
 • Гражданско сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО ГАБРОВО“
 • Сдружение Памет габровска
 • Краеведско дружество „Илия Габровски“
 • Сдружение за устойчив туризъм „Узана“

Икономика и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Икономическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

В миналото Габрово е бил известен като българският Манчестър поради силно развитата си индустрия. Началото е поставено от Иван Колчев Калпазанов и Васил Карагьозов, които създават първата модерна фабрика за текстил в Габрово и в Новоосвободеното Княжество България (1882). В първите години на XIX век от трансилванския град Брашов в Габрово е донесен първия гайтанджийски чарк.

От съществуващите дребни производства възниква огромна за времето си индустрия. Развиват се текстилната (вълнена и памучна), кожарската и железарска промишленост.

В момента производството е съсредточено в следните направления:

 • памучен и вълнен текстил;
 • памучен и вълнен трикотаж;
 • шивашка индустрия;
 • машинистроене;
 • производство на пластмасови изделия;
 • обработване на кожи и производство на кожени изделия;
 • производство на обувки;
 • производство на ножове и домакински прибори;
 • производство на мебели;
 • производство на хляб и хлебни изделия;
 • производство на мляко и млечни изделия;
 • шоколадови изделия;
 • строителство.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градът се обслужва от 27 автобусни и 4 тролейбусни линии. [15]

Медии[редактиране | редактиране на кода]

Регионални вестници[редактиране | редактиране на кода]

 • Вестник „100 вести“, ежедневник — регионално частно печатно издание и on-line: http://stovesti.info
 • Вестник „Габрово днес“ е частен вестник и излиза три пъти седмично.
 • Вестник "Диалог" – информационен бюлетин.
 • Gabrovo Info Какво, къде... в Габрово
 • Gnews Габрово – http://www.rtv-gabrovo.com/
 • Медия за градска култура – http://elatevgabrovo.org — културните събития в Габрово.
 • Вестник „Истината“ – печатно издание на ПП „Атака“ – Габрово.
 • информационен сайт за Централна Северна България Север.бг. – http://sever.bg/

Радиостанции и телевизия[редактиране | редактиране на кода]

Радиостанции, приемани в Габрово на УКВ [16]
MHz радиостанция предавател мощност
    91.30     Bulgaria On Air   РТПС „Бумеранг ФМ“     163 W  
    92.20   БНР Програма „Христо Ботев“    РРТС връх „Ботев“   1 kW
    94.50   БГ Радио   РРТС Градище   100 W
    95.40   БНР Програма „Христо Ботев“   РРТС Градище   166 W
    96.40   Дарик радио (Габрово)   РРТС Градище   500 W
    98.60   Magic FM   РРТС Градище   260 W
  100.90   БНР Програма „Хоризонт“     РРТС връх „Ботев“   10 kW
  101.70   Бумеранг радио   РТПС „Бумеранг ФМ“   168 W
  103.20   БНР Програма „Хоризонт“   РРТС Градище   500 W
  104.00   Радио 1   РРТС Градище   200 W
  107.40   Радио N-Joy   РТПС „Бумеранг ФМ“   288 W

Дарик радио (Габрово) има и регионална програма, а Бумеранг радио излъчва изцяло оригинална програма за Габрово и близките селища.

Здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

Образование и наука[редактиране | редактиране на кода]

Училища[редактиране | редактиране на кода]

През 1835 г. в Габрово е открито първото българско взаимно (класно) училище. Много хора по това време държали на неговото въвеждане, но идеята дошла от Васил Априлов и Николай Ст. Палаузов, български търговци, родом от Габрово, преселени в Одеса. Непосредствено до Априловската гимназия (в същата сграда) се намира Националният музей на образованието.

Габрово разполага с едно висше училище – Технически университет - Габрово. Днес обучението в него се извършва в три факултета с 24 катедри.[17]

Общински училища
 • НУ „Васил Левски“ [18]
 • ОУ „Ран Босилек“ [19]
 • ОУ „Неофит Рилски“ [20]
 • ОУ „Цанко Дюстабанов“
 • ОУ „Христо Ботев“ [21]
 • ОУ „Иван Вазов“ [22]
 • ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ [23]
 • СУ „Райчо Каролев“ [24]
 • СУ „Отец Паисий“ [25]
 • ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев“ [26]
 • ОУ „Найден Геров“ – с. Яворец [27]
Държавни училища
 • Национална Априловска гимназия [28]
 • ПТГ „Д-р Никола Василиади“ http://www.ptg-gabrovo.hit.bg
 • ПГ по туризъм "Пенчо Семов" http://pgtgabrovo.globcom.net
 • Помощно училище „Николай Ст. Палаузов“ [29]
 • Професионална гимназия по строителство [30]

Библиотеки и архиви[редактиране | редактиране на кода]

Култура и забавление[редактиране | редактиране на кода]

Театри[редактиране | редактиране на кода]

Художествени галерии[редактиране | редактиране на кода]

Музикално и танцово изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Домове на културата и кина[редактиране | редактиране на кода]

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Етнографски музей на открито „Етър
 • Етнографски музей на открито „Етър[35]
 • Архитектурно-исторически резерват Боженци
 • Регионален исторически музей (Габрово)[36]
 • Къща музей Дечковата къща
 • Дом на хумора и сатирата[37]
 • Национален музей на образованието[38]
 • Музейна експозиция „Пощенските съобщения в Габрово“
 • Културен център Хлебна къща "Свети Христофор" – Габрово
 • Интерактивен музей на индустрията – в миналото Габрово е бил важно търговско и занаятчийско средище. И до днес промишлеността продължава да бъде водещ отрасъл в региона. Оттук се ражда и идеята за създаването на единствения по рода си музей на Балканския полуостров, открит на 21.03.2014 г. По иновативен начин посредством звукови, визуални и светлинни ефекти се проследява историята на социално-икономическия живот на града. Експозицията е развита на три етапа, като всеки от тях заема отделен етаж от сградата. Първият етап е посветен на индустриализацията след Освобождението (от края на 19 век до 1944 г.). Вторият етап проследява съдбата на промишлеността по времето на комунистическото управление (от 1944 до 1990 г.). Третият етап разглежда индустрията в периода от падането на тоталитарния режим до днес. Беседата се води от виртуални разказвачи, а посетителите биват съпровождани от водач, който отговаря на въпросите им и им оказва помощ при работа с интерактивните инсталации и дигитални панели. Благодарение на съвременните информационни технологии и аудио-визуални приложения се постига автентична атмосфера и усещане за реалистичност[39]

Габровски хумор[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Спортна зала „Орловец
 • Спортна зала Орловец, [40]
 • Стадиони: Христо Ботев, Васил Априлов, Христо Смирненски
 • Футболен клуб Янтра, основан на 21 септември 1919 г. Началото е поставено с мач срещу „Локомотив“ – Горна Оряховица спечелен с 1:0.
 • Футболен клуб "Янтра 2000"
 • Спортен клуб по хандбал "Бъки" - Габрово
 • Спортен клуб за приложна стрелба и еърсофт „Алфа Метал“
 • Волебойлен клуб „КВК Габрово“
 • Ръгби клуб „Янтра“ [41]
 • Спорт Модел клуб Габрово [42]
 • На габровци са на разположение пет тенис корта и три закрити басейна

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Мост „Игото“
Паметникът на Рачо Ковача в Янтра
Паметник на загиналите във войните от 1912 – 1913 и 1915 – 1918 година

Храмове[редактиране | редактиране на кода]

Свети мощи и чудотворни икони в Габрово[редактиране | редактиране на кода]

Паметници и монументи[редактиране | редактиране на кода]

Мостове[редактиране | редактиране на кода]

 • Конашки мост (мост „Игото“)
 • Баев мост
 • Шиваров мост
 • Падалски мост (до Дома на хумора и сатирата)
 • Бичкински мост
 • Хаджицонев мост
 • Грънчарски мост
 • Боровски мост
 • Горнокрайски мост

Фасади на известни къщи[редактиране | редактиране на кода]

 • Бобчева къща
 • Къщата на Ямантиев
 • Къщата на д-р Цончев
 • Къщата на хаджи Стойчеви
 • Къщата на хаджи Гунчеви
 • Къщата на Марокови
 • Къщата на Конкилеви

Чешми и кладенци[редактиране | редактиране на кода]

 • Каменски извори – „Топлика“ и „Извора“
 • Гунин кладенец
 • Вонеща вода
 • Априлова чешма
 • Конашка (пазарска) чешма
 • Чешмата на Петър Хаджихристов
 • Чешмата на Девическия манастир
 • Чешмата на часовниковата кула
 • Чешмата при житния пазар
 • Любовната чешма
 • Чешмата на Часовниковата кула с глава на лъвче

Паркове[редактиране | редактиране на кода]

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Осемте чудеса на Габрово е полушеговит списък от „забележителности“:

 • Паметник в реката – паметник на Рачо Ковача на остров в река Янтра.
 • Космос на земята – заведение на 20-ия етаж на най-високата сграда – кафе „Космос“ (не съществува).
 • Кораб в гората – сградата на болницата за белодробни заболявания, има формата на кораб. Построена е от габровския индустриалец Пенчо Семов. Намира се в гориста местност в кв. „Дядо Дянко“. Габровци я наричат „Парахода“.
 • Дърво насред пътя – столетно дърво в близост до паметника на Рачо Ковача, на ул. „Скобелевска“.
 • Стълба за никъде – стъпала сред дърветата, в близост до Дома на културата.
 • Планета Габрово (Астероид 2206-Габрово) – открита е малка планета, кръстена Габрово и регистрирана под № 2206.
 • 3 мадами под водата – композиция от три голи, къпещи се жени, държащи риба в шадравана пред хотел „Янтра“.
 • Конниците, които са на покрива на Дом на културата "Емануил Манолов".
 • Два моста един до друг над реката. Баевият мост.

Личности, свързани с Габрово[редактиране | редактиране на кода]

Габровски светци[редактиране | редактиране на кода]

Свети мощи и чудотворни икони[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности, гордост за Габрово[редактиране | редактиране на кода]

Габрово е родно място на много бележити личности – 26 професори, 17 генерала, 12 министри, 2 войводи, 2 подвоеводи, 15 четници, 138 опълченци, 5 първи инженери в България (машинен, електроинженер, корабостроителен, текстилен и трикотажен).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Литература за Габрово и габровци[редактиране | редактиране на кода]

 • Йеросхимонах Спиридон, „История во кратце о болгарском народе славенском“
 • Братя Гъбенски (Христо и Петър), „Историята на града Габрово и габровските въстания“, Г. 1903
 • Д-р Цончев Петър, „Из стопанското минало на Габрово“
 • Д-р Цончев Петър, „Из общественото и културно минало на Габрово – исторически приноси“
 • Алманах на Габровската индустрия – 1934 г.
 • Мутафчиева Вера, „Габрово“, 1963
 • Габровски Илия, „Бележити хора и събития от Габровския край“
 • Недялков Марко, „Рачо Ковача“
 • Карастоянов Георги „Васил Априлов“
 • Атанасов Ж., Конев Ил. „Светилник на новобългарската просвета“
 • Минчев Минчо, „История на вълнено-текстилната индустрия в Габрово“
 • Минчев Минчо, „И като почна зданието да се прави“
 • Николов Енчо, „Габровските памукотекстилци“
 • Елмазов Емил, „Златният град“
 • Бумов Радослав, „Бодкаджии“
 • Минчев Минчо, „Стряха над Янтра“
 • Цонева Даниела, „Габровските квартали“
 • Чолакова Красимира, „Модернизацията на Габрово 1878 – 2006“
 • Чолакова Красимира, „Пенчо Семов – българският Рокфелер“
 • „Габрово – Българският Манчестър“
 • Енциклопедия „Априловски свод“
 • Пурел Милка, „Габровци на XX век“ (4 части)
 • Мартинов Ал. „Габрово през Възраждането“
 • Ямантиев Нено, „Габрово през епохата на Възраждането – архитектурен облик“, изд. „Наука и изкуство“, С. 1972
 • Карагьозов Божидар, „И докоснах написаното с върха на пръстите си – Да святится имя твое“, в-к „100 вести“, подлистник „Християни“ 30.07.2009
 • Карагьозов Божидар, „Чудният даскал – първият европеец в Габрово“, в-к „Габрово днес“, 1991 г.
 • инж. Карагьозова Веселинка, „Биографична справка за Васил Карагьозов“, 2006 г.
 • Колева Елена, Колева Ивелина, „Васил Карагьозов – in memoriam“, сп. „Минало“, бр.2/2008 г., с.88 – 96
 • Колева Елена, Колева Ивелина, „Свещената мисия на монаха – в памет на Васил Карагьозов“, Православие.БГ/26.03.2010 и informaciata.com /28.03.2010
 • Колева Елена, Колева Ивелина, „Как Габрово стана Българският Манчестър“, сп. „Минало“, бр.4/2009 г., с.63 – 72
 • Колева Елена, Колева Ивелина, „Връзките на хаджи Николи Минчооглу от Търново с чорбаджи Иванчо Пенчов Калпазанов от Габрово в борбата за черковна независимост“, сп. Минало, бр. 4/2011, стр. 17 – 23
 • Гечева Катя, ТДА – Габрово, „Дарителите на Габровските училища 1852 – 1946“, Габрово, 2009 г.
 • Темелски Христо, ""Соколският манастир „Св. Успение Богородично“ край Габрово""
 • Чолакова Красимира, „Пейо Пеев. Борба за независимост“, 2009
 • Шулекова Юлиана, Чолакова Красимира, „Храм Успение Богородично“
 • Шулекова Юлиана, Чолакова Красимира, „Храм Света Троица“
 • Чолакова Красимира, „Храм Успение Богородично“, Габрово, 2010
 • Чолакова Красимира, Росен Йосифов „Храм Свети Йоан Предтеча“, Габрово, 2010
 • Сдружение за устойчив туризъм „Узана“, „Узана – зеленото сърце на България“, Габрово, 2010

Литература от габровски автори[редактиране | редактиране на кода]

 • Ран Босилек, „Патиланци“
 • Ран Босилек, „Патиланско царство“
 • Д-р Тодор Шандурков, „Българинът – начин на упротреба“
 • Д-р Тодор Шандурков, „Врата към вечността“
 • Попов Николай, „Откраднати усмивки“
 • Минчев Минчо, „Звезден автобус“
 • Минчев Минчо, „Зеленият ангел“
 • Росенски Иван, „Роса“
 • Росенски Иван, „Така или иначе“
 • Росенски Иван, „Нещо пеещо“
 • Ангелов Николай, „Предател на щат“
 • Берберова Милка, „Покровители на белите писти“
 • Красимир Едрев, „44“
 • отец Стефан Стефанов, „Покой напоен с любов“, http://oste.blog.bg/?page=3, http://www.sibir.bg/blog/ostefan/
 • Блог за историята на Габрово – elika.блог.бг
 • Христова Цонка, „Думи на кръстопът“, поезия, 2005; „Размишленията на една мравка“, поезия, 2008

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в Население – градове в България – „НСИ“
 2. а б в Население – градове в България – „WorldCityPopulation“
 3. а б в Население – градове в България – „pop-stat.mashke.org“
 4. а б Население – градове в България (1887 – 1946) – „БАН“
 5. Съобщение в сайта Елате в Габрово
 6. Вера Мутафчиева. Габрово. Исторически очерк. Изд. Народна култура, С., 1964
 7. Цончев, д-р Петър, Из общественото и културно минало на Габрово, исторически приноси. С. 1934 (1996), стр. 245
 8. Иван Христов. Слави Тодоров. Пътеводител Шипка. София. 1988 г. Издателство „Медицина и физкултура“. 68 с.
 9. „Македоно-одринското опълчение 1912 – 1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 836.
 10. Побратимени градове
 11. http://www.namrb.org/filesystem.php?id=12.xls
 12. http://www.nowysacz.pl/eng/
 13. http://terramall.bg
 14. http://mallgabrovo.bg
 15. Транспортна схема на община Габрово
 16. http://www.predavatel.com/bg/8/gabrovo
 17. http://www.tugab.bg
 18. http://nu-vlevski-gabrovo.com
 19. https://ou-ranbosilek.webnode.com
 20. http://www.neofitrilski.com
 21. http://ou-hristobotev-bg.com/bg
 22. http://www.ou-ivanvazov.com
 23. https://sites.google.com/site/svkirilimetodii
 24. http://raichokarolev.com
 25. http://www.souotecpaisii.com
 26. http://www.pmg-gabrovo.bg
 27. http://www.n-gerov.hit.bg
 28. http://www.nag-school.org
 29. http://www.palauzovschool.hit.bg
 30. http://www.pgsgabrovo.dir.bg/_wm/basic/?df=523312&dflid=3
 31. http://www.libgabrovo.com/modules/news/
 32. http://www.archives.government.bg/tda/?cat=101
 33. http://kameren.hit.bg/
 34. http://windork-gabrovo.dir.bg/_wm/video/?df=102968&GDirId=dfe01e2a04dbb66ca7c25b083bd57a5d
 35. http://www.etar.org/
 36. http://www.h-museum-gabrovo.bg/
 37. http://www.humorhouse.bg/
 38. http://nmo.hit.bg/
 39. сайт Интерактивен музей на индустрията
 40. http://www.sport-gabrovo.com/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=4&Itemid=9
 41. http://yantrarugbyclub.com/l-bg/
 42. http://www.modelclub-gabrovo.com/
п  б  р
Градове в Област Габрово