Гавангенпоорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гавангенпоорт през 2003 със стария вход

Гавангенпоорт (на нидерландски: Gevangenpoort, Затворническа порта) е бишва порта и средновековен затвор на Буитенхоф в Хага, Нидерландия. Намира се в близост до арт галерия от 18 век, основана от Уилиам V, през 1774 г. позната, като Galerij Prins Willem V.

История на затвора[редактиране | редактиране на кода]

Новият вход на Галерията и музея Гавангенпоорт

От 1420 г. до 1828 г. затворът е използван за място, където са затваряни хора, обвинени в сериозни престъпления, докато очакват присъдата си.

Най-известният затворник е Корнелиус де Вит, който е обвинен за заговор за убийството на щатхалтер. Той е линчуван заедно с брам му Йохан де Витт на 20 август 1672 г. на площадът пред сградата, наричан groene zoodje. След прекратяването на използването на публичната екзекуция, мястото е използвано за да се постри обществото Витте, литературен клуб, който съществува до днес, но е преместин, когато улицата е построена през 1923 г.

През 1882 г. Гавангенпоорт става затворнически музей.[1] Функцията на порта е загубена през 1923 г., когато прилежащата сграда (Хофвийвер) е разрушена за да се построи улица и да позволи натовареният трафик да преминава през това място.

Арт галерия[редактиране | редактиране на кода]

До 2010 г. посетителите на музея, могат да видят реставрираната художествена галерия, като тя е достъпна през специална стълбищна клекта, свързващата двете сгради. Колекцията, която е изложена там е модерна реконструкция на оригиналалната от 1774, която представя кабинеттно изкуство, което се намира на горния етаж на училището по фехтовка. Картините са отново на горния етаж, разположени по стените в стила на късния 18 век. ПРез 1822 г. колекцията е преместена в Маурицхойс, където е. По време на реконструкцията на Маурицхойс, част от експозицията е изложена в галерията отново.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Hague // The Encyclopaedia Britannica. 11th. Encyclopaedia Britannica. OCLC 14782424.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gevangenpoort в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​