Гавдос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гавдос
Γαύδος
Изглед от космоса
Карта
Страна Гърция
АкваторияСредиземно море
Площ32,4 km²
Население152 души (2011)
4,69 души/km²
Най-висока точка345 m н.в.
34.8333° с. ш. 24.0833° и. д.
Местоположение в Гърция
Гавдос в Общомедия

Гавдос (на гръцки: Γαύδος) е най-южно разположеният гръцки остров. Намира се на близо 50 километра на юг от остров Крит. Част е от ном Ханя. На острова се намира и най-южната точка на Европа – нос Трипити.

В миналото островът е наричан с най-разнообразни имена. Например в Делата на светите апостоли е споменат като Клауда и Кауда. Клавдий Птолемей го нарича Клаудос, а Плиний Стари – Гаудос.[1] Венецианците използват името Гоцо.

Островът има триъгълен вид като най-високата му точка е планинаната Вардиа – 345 метра. Най-южната точка е скалист полуостров с естествена арка наречен Трипити. На самия нос има скулптура на уголемен стол. На северозапад от острова се намира по-малък остров на име Гавдопула. И двата острова са покрити с ниски храсти и са важна точка за почивка на мигриращите птици.

Островът има малко на брой постоянни жители и условията за туризъм са базови. Въпреки това през летните месеци жителите на острова нарастват до 3500, сред които основно туристи и къмпингуващи. Столицата на острова е Кастри, а най-голямото изкуствено пристанище е Кареве. Най-южното населено място е Ватсиана с общо 31 постоянни жители.

На острова има постоянни жители още от Новокаменната епоха.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Acts 27:16, Biblos.com parallel bible
  2. Kopaka, Katérina. The Gavdos project. An island culture on the Cretan and Aegean fringe. // The European Archaeologist 46. 2015. с. 62–67.