Гай Хостилий Манцин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гай Хостилий Манцин
C.Hostilius A.f.L.n. Mancinus
римски политик
Роден
Починал
неизв.
Семейство
Род Хостилии
Баща Авъл Хостилий Манцин
Майка неизвестна

Гай Хостилий Манцин (на латински: Gaius Hostilius Mancinus) e политик на Римската република през 2 век пр.н.е.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от фамилията Хостилии и е син на Авъл Хостилий Манцин (консул 170 пр.н.е.). Вероятно е брат на Луций Хостилий Манцин (консул 145 пр.н.е.).

През 140 пр.н.е. Хостилий Манцин става претор. През 137 пр.н.е. е избран за консул заедно с Марк Емилий Лепид Порцина. Колегата му Лепид Порцина е изпратен в Далечна Испания, a той е изпратен в провинция Близка Испания. В неговия щаб е като квестор и Тиберий Семпроний Гракх.

След пристигането му Манцин поема командването от Марк Попилий Ленат и напада град Нуманция. След няколко неуспехи, той трябва да сключи с нуманците foedus, който не е приет от сената и населението. Манцин и офицерите му трябва да се защитават пред сената. След неуспешната му защита, той предлага да се предаде в Нуманция, за да се развали договора. Нуманците обаче не го приемат, когато той гол и с вързани отзад ръце, стои пред вратите на града. Римляните водят по-нататък война с Нуманция, а Манцин е изгонен от сената. Повече никой от Хостилиите не успява да бъде приет в сената.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Martin Luik, Der schwierige Weg zur Weltmacht. Roms Eroberung der Iberischen Halbinsel 218 – 19 v. Chr. Zabern, Mainz 2005, S. 74 – 76 (Numantia). ISBN 3-8053-3471-0.

Източници[редактиране | редактиране на кода]