Гай Юлий Приск

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Приск.

Да не се бърка с узурпатора Приск от времето на император Деций

Гай Юлий Приск (на латински: Gaius Iulius Priscus; † 249 г.) е брат на римския император Филип Араб. Той е преториански префект по време на императорите Гордиан III и Филип Араб.

Приск е роден в римската провинция Арабия, в днешна южна Сирия. Син е на Юлий Марин, който вероятно е вожд на номадите. Името на майка му е неизвестно. Знае се обаче, че е брат на Марк Юлий Филип, по-късният император Филип Араб.

Приск започва кариерата си още при Гордиан III като преториански префект. От тази позиция той е в състояние да подкрепи преврата на брат си против Гордиан III. По времето на Филип остава преториански префект. През 245 г. е префект на провинция Месопотамия и легат на Коилесирия (Syria Coele, Koilesyrien, Celesiria). Високите данъци, които Приск налага, довеждат до избухването на бунтове сред населението.

Сведения за смъртта на Приск няма. Може би е умрял през 249 г. заедно с Филип Араб. Приск има съпруга с име Трифониана и син, който умира рано.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Christian Körner: Philippus Arabs. Ein Soldatenkaiser in der Tradition des antoninisch-severischen Prinzipats. Berlin u. a. 2002, Band 61).
  • CIL 3 14149,05.
  • Зосим, 1, 19, 2.