Галатасарайски лицей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галатасарайски лицей
Galatasaray Lisesi
Историческата сграда на Галатасарайския лицей
Историческата сграда на Галатасарайския лицей
Информация
СедалищеИстанбул, Турция
Основаване1481 г.
ОснователБаязид II
Видсредно училище
ДиректорВахдетин Енгин
Публични характеристики
Цветовечервен и жълт
Навигация
41.0328° с. ш. 28.9786° и. д.
Местоположение в Турция
Сайтwww.gsl.gsu.edu.tr
Галатасарайски лицей в Общомедия

Галатасарайският лицей (на османски турски: مکتب سلطانی Mekteb-i Sultânî) е елитно средно общообразователно училище разположено в Истанбул, Република Турция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Галатасарайското придворно училище е открито по време на царуването на султан Баязид II в 1481 година. През 1866 г. то е реорганизирано по модела на френската образователна система и става известен като Галатасарайски лицей. Лицеят е разположен в района Галатасарай в Галата на Истанбулския район Бейоглу, на европейския бряг на Босфора. Галатасарайския лицей е бил разделен на три секции, съответно за нисша, средна и висша класа. Училището разполагало със собствена турска баня и болница. Училищната програма съответствала на френския модел на обучение, само че вместо френски, латински и гръцки език се преподавали турски, арабски и персийски. Сред учителите имало турци и французи, а също гърци и арменци. Лицеят се грижел за осигуряване на учениците на столово хранене, униформи, тоалетни принадлежности, книги и учебни материали. След обявяването на Турската република (1923) училището получава сегашния статут на лицей. От 1968 г. тук се обучават и момичетата (те представляват около 40% от учениците). През 1992 г. е създаден с подкрепата на Франция и Галатасарайски университет, който сега формира единен академичен комплекс с лицея.

В училището са се учили известен брой българи, между които Тодор Каблешков, Стоян Михайловски, Константин Величков, Симеон Радев и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]