Галина Дурмушлийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галина Дурмушлийска
Galina Durmushliiska.PNG
Информация
Родена
5 юни 1959 г. (60 г.)
Стил народна музика

Галина Кръстева Дурмушлийска е българска народна певица от добруджанска фолклорна област. Известна още като „славеят на Добруджа“, „гласът на Добруджа“.

Има дългогодишна музикална кариера, която развива не само на националната, но и на международната сцена.

Има топъл и запомнящ се тембър. Създател на няколко музикални групи от холандци изпълняващи български и добруджански фолклор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 5 юни 1959 г. в с. Ведрина. Завършва хуманитарна гимназия в Добрич. От 1977 г. започва да пее в ансамбъла за народни песни и танци „Добруджа“, а впоследствие става негов солист. По-късно с Миланка Йорданова и Нелка Петкова пеят в трио „Добруджанка“. Галина Дурмушлийска е една от най-известните народни певци в България, и една от най-обичаните добруджански певици. След напускането ѝ от Държавния ансамбъл в Добрич, започва дългата ѝ самостоятелна кариера в която жъне многобройни успехи. Години наред е посланик на добруджанския и български фолкор в западна Европа.

Живее в град Котел и се занимава с етнотуризъм.

През 2007 година е удостоена със званието Почетен гражданин на град Добрич.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България