Галина Шиян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галина Шиян
Галина Шиян, 2013 г.
Галина Шиян, 2013 г.
ПсевдонимГаска Шиян
Родена23 юли 1980 г. (43 г.)
Професияписател, преводач
Националност Украйна
Активен период1999 -
Жанрдрама
Наградинаграда за литература на ЕС
Деца1

Галина Романивна Шиян (на украински: Галина Шиян) е украинска преводачка и романистка в жанра драма. Пише под псевдонима Гаска Шиян.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 23 юли 1980 г. в Лвов, Украйна. Завършва Лвовския национален университет „Иван Франко“ с бакалавърска степен по специалност „Класическа филология“ през 2001 г.

По време на следването си заедно със сестра си Анастасия Шиян основава книжарницата за чуждестранна литература и изучаване на чужди езици „ГалІнБоок“. Пише за списанието „Просто небе“, сборника „Доброволци“, по проекта „Ездач“.

През 2010 г. превежда и издава романа „Світло згасло в країні див“ (Светлината угасна в страната на чудесата) на австралийския писател Ди Би Си Пиер (Питър Финли). Въз основа на работата си създава арт-проекта „Декадансът взема своето“, който синтезира текст, визуални изкуства и музика, и излиза под търговската марка „Батрахоміомахія“.

През 2014 г. прави своя литературен дебют с романа „Hunt, doctor, hunt“. За него е вдъхновена от престоя си в болница, породен от внезапната проява на редкия синдром на Хънт, а голяма част от текста пише на телефона си, докато е на лечение. Сюрреалистична история представя живота на студент по медицина от Бразилия, който отразява много живота в Украйна в условията на началото на кризата в Донбас. Книгата е илюстрирана от приятелката ѝ Мариана Винар.

През 2014 г. участва с разказа „Гъска“ в сборника „Доброволци“. Същата година, като съсобственик на книжарница, започва активни дейности, насочени към премахване на практиката на непрозрачни и корумпирани схеми при закупуването на учебници.

През 2015 г. създава авторски курс „Творческо писане с Тило Шулц: Истории за уикенда“. Участва в литературни фестивали в Единбург, Киев, Лвов, Запорожие.

Романът ѝ „За спиною“ (Зад гърба) е издаден през 2019 г. Главната героиня, 27-годишната Марта, прекарва мрачно детство в малък град, но успява да направи успешна кариера в ИТ-индустрията. Но когато приятелят ѝ Макс се записва в армията да участва в конфликта в Донбас, тя е разкъсана от вътрешен конфликт и негодувание, че той не остава при нея, че това е погрешен начин за доказване на мъжественост. Романът получава Наградата за литература на Европейския съюз и наградата „Еспресо“ за избор на читателите през 2019 г.

Галина Шиян е омъжена за френски журналист. Има дъщеря. Живее със семейството си в Киев.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Преводи[редактиране | редактиране на кода]

  • Світло згасло в країні див (2010, 2012)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шиян Галина Романівна“ в Уикипедия на украински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​