Галин Стоев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галин Стоев
Роден
1969 г. (50 г.)
Националност българин
Награди „Икар“ за Режисура: 2018 – „Танцът Делхи“

Галин Стоев е български актьор и режисьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва театрална режисура във ВИТИЗ в класа на Крикор Азарян. От 1992 г. работи като актьор и режисьор в България, Англия, Германия, Чехия, Русия, Белгия, Аржентина и Франция.

През 1999 г. режисира първата си постановка на сцената на Народния театър в София и оттогава редовно поставя пиеси там, като „Аркадия“ на Том Стопард, която печели Аскеер за най-добро представление през 2001 г.[1]

Стоев е автор на представленията „Градът на ангелите“ от Сам Шепърд, „Илюзията“ от Пиер Корней, „Агамемнон“ по Есхил (продукция на Международния театрален фестивал „Охридско лято'93“), „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг, „Мяра за мяра“ от Уилям Шекспир, „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер, „Кавказкият тебеширен кръг“ от Б. Брехт, „Дисни трилър“, „Войцек“ от Г. Бюхнер.

Освен че е режисьор, Стоев участва и с роли на сцената и в киното. Играе във филма „Подгряване на вчерашния обед“ (2002), както и в много постановки като режисираната от него „Чайка“ от Антон Чехов, на Малък градски театър „Зад канала“, за която през 2005 г. получава годишната награда „Златна муза“ за високи творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни отношения.

Един от най-успешните му проекти в България е поставянето на трилогията „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“ от Яна Борисова в Театър 199.

През март 2018 г. печели награда „Икар за най-добра режисура“ за работата му върху пиесатата „Танцът Делхи“ на Иван Вирипаев в Народен театър „Иван Вазов“.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]