Гара Орешец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гара Орешец
Общи данни
Население 750 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 33,909 km²
Надм. височина 304 m
Пощ. код 3940
Тел. код 09322
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 14489
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   - кмет
Димово
Лозан Лозанов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Орешец
Костадин Филипов
(ГЕРБ)

Га̀ра Орѐшец е село в Северозападна България. То се намира в Община Димово, област Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на 11 км североизточно от град Белоградчик и на 48 южно от Видин. Гарата е на жп. линията София - Мездра - Видин. Като със всеки идващ влак има и автобусни линии, които превозват пътниците до съседния град Белоградчик. Всекидневно има по три влака към Видин и три влака към София, един до Мездра и един до Брусарци.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището е възникнало покрай строежа на железопътния участък между град Видин и столицата София през 1912 г. Жителите на Гара Орешец са преселници от Село Орешец. По нататък във времето гарата се разраства и започват да се откриват предприятия и заводи. В гара Орешец е имало завод за телефони, Дървообработващ завод 'Венец Орешец', Стопански двор, ДАП, Свинеферма, Птицеферма, ОКС, Каменодобивна кариера 'Печ', Асфалтова база, Пожарна служба, която саществува и до днес. В Гара Орешец има и футболен отбор "Венец Орешец", стигал два пъти 1/16 финал на Купа България.Гарата има и вилна зона където местните жители отглеждат лозя. Гарата има и ловна дружинка наброяваща над 50 човека. Природата на селото е много красива...

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На 3 км от село Гара Орешец по пътя за Белоградчик се намира пещерата Живанина дупка /или наречена още Козарника http://www.ibeaken.com/bg. Там според археолозите са живели хора преди 1 600 000 години и все още се провеждат археологически проучвания.Наскоро български археолози от БАН и френски учени от град Бордо намериха най-старите в Европа, кости на животни, за които се смята, че са отглеждани от човек и възниква хипотезата, че там е живял първият европеец.Заради археологическите работи в близост до селото някои хора предлагат и квартири. Големи хотели няма, като възможности за пренощуване са и няколкото хотела в Белоградчик. На 3 км. от гара Орешец се намира старото село Орешец, където живеят малко хора. Тамошната църква "Св. Георги" датира от началото на 19 век и е построена върху основите на по-стара. През последните две години тя сбира хора от близо и далеч на църковни празници и по-специално на 15 август (Успение Богородично), когато представители на Видинската митрополия донасят чудотворна икона за поклонение. Църквата има забележителни стенописи, обявена е за паметник на културата от местно значение /1973 г./ Състоянието на сградата е много тревожно, нуждае се от спешни укрепителни действия. Вж. във Facebook: Curkvata v selo Oreshets! http://bg-bg.facebook.com/group.php?gid=115172171864305&v=wall както и статията в ел. списание "Венец": http://www.venets.org/getfile.php?id=76

В селището на гарата има читалище "Народен будител", основано още през 1927 г. в с. Орешец. Помещава се в специална сграда, разполага с библиотека и компютърна зала. Местният хор и танцов състав често участват в национални фестивали.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Футболният отбор на селото е ФК „Венец“, създаден през 1926 година. До 2000 г. отборът се казва ФК "Бенковски" (гара Орешец), а от тогава носи името "Венец" кръстен на планина до селото, която е част от Западния Балкан. В момента отбора се подвизава в окръжната група на Видин. Най-големия му успех е достигането до 1/16-финал за купата на страната срещу Литекс (тогава ФК Ловеч) загубен с 1:8. Скромният отбор достига още веднъж тази фаза на турнира, на 1/16 - финала губи от ЦСКА София с 0:4. Преди да срещне тези силни съперници, Венец Орешец отстранява отборите от Б група - Бдин Видин и Миньор Перник.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

В селото има 4 магазина, от които 2 на центъра и 2 в периферията на селото.Има и 2 кафенета.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]