Гари Кошницки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гари Кошницки
Gary Koshnitsky
Информация
Държава Австралия
Роден
Починал
17 септември 1999 г. (91 г.)
Званиемеждународен майстор по кореспондентски шахмат

Гари Саймън Кошницки (също Грегори Саймън Кошницки или Григори Семьонович Кошницки) е австралийски шахматист, международен майстор по кореспондентски шахмат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ражда се в Кишинев в еврейско семейство, което през 1918 г. се премества в Шанхай, а през 1926 г. се установява за постоянно в Брисбен, Австралия. По време на Втората световна война служи в противотанковите войски. От 1949 до 1994 година има шахматната колонка във вестника „Sun-Herald“, Сидни. От 1947 до 1960 година ръководи шахматната академия в Сидни.

Шампион е на Австралия през 1933 – 1934 и 1939 – 1945, трикратен шампион на Куинсланд (1926 – 1928), седемкратен шампион на Нов Южен Уелс и шампион на Южна Австралия през 1966 година (аналогичната титла при жените за тази година е спечелена от втората му жена – Евелин Кошницки).

Почетен член на ФИДЕ от 1993 г. (заедно с жена си), член на централния комитет на световната организация и президент от 1961 г. на зона 10 (страните от Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион). Президент на Австралийската лига по кореспондентски шахмат от 1937 до 1953 г. и първи президент на Астралийската шахматна федерация (от 1979). Автор е на учебника „Chess Made Easy“ със С. Дж. С. Перди., имащ до 1995 г. около 30 преработени издания.

В Австралия ежегодно се провежда мемориален шахматен турнир в памет на Кошницки, наречен „Купа Кошницки“.

Синът на Кошницки – Питер Г. Кошницки, е австралийски спортен журналист, автор на шахматен учебник и част от отбора на Австралия по лакрос.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кошницкий, Гари“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​