Гаспар де Портола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гаспар де Портола

Гаспар де Портола и Ровира (на испански: Gaspar de Portolá i Rovira) (1719 - около 1784) испански администратор, армейски офицер, пътешественик, основател на градовете Сан Диего и Монтерей в Калифорния.

Роден в Каталуния в знатно семейство. Заема държавни служби в Италия и Португалия, а от 1767 е назначен за вицекрал на Калифорния. След като крал Карлос III забранява дейността на йезуитските ордени в Испания и нейните колонии, и Портола като вицекрал на Калифорния съобразявайки се с указа на краля изгонва йезуитите от района, като конфискува и предава на францисканците, а след това на доминиканците четиринадесет йезуитски мисии.

В началото на юли 1767 на брега на залива Сан Диего пристига голям военен отряд под ръководството на Портола. В средата на юли отрядът продължава на северозапад по тихоокеанското крайбрежие, като целта е намирането на удобен залив, който да бъде използван в бъдеще за построяване на ново испанско селище. След осемнайсет дни тежък преход по пресечената с дефилета планинска местност отрядъд достига до залива Монтерей, на 36° 48' с.ш., където Портола залага строителството на крепост и организира мисия. Заливът вече неведнъж е посещаван от испански моряци и е описван като добра корабна стоянка, но открития за ветровете залив, в крайна сметка не осигуравя добра защита на корабите и Портола решава да продължат пътя си на север.

Няколко дни след като напускат Монтерей, на 21 октомври 1769 Портола и неговият отряд откриват великолепния залив Сан Франсиско, най-добре защитения залив по цялото тихоокеанско крайбрежие на Северна и Южна Америка. Заливът е заграден от два малки планински полуострова от към океана, а протока между тях Голдън Гейт е така тесен, че стотиците минали покрай него кораби не са го забелязали. Десет дни испанците изследват залива, без неговата северна част, след което тръгват обратно и се завръщат в Сан Диего на 21 януари 1770.

През следващите години Портола е губернатор на провинция Пуебла в Мексико. По късно се връща в Испания и до края на живота си с чин полковник командва драгунски полк.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gaspar de Portolà“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.