Гвемар I (Салерно)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гвемар I
принц на Княжество Салерно
Роден
855 г.
Починал
901 г. (46 г.)
Семейство
ДецаГвемар II

Гвемар I (на латински: Guaifer; на италиански: Guaimar I di Salerno, Guaimàrio I di Salerno, Waimar, Gaimar, Guaimario; * ок. 855, † 901) е лангобардски принц, принц на Салерно от 880 до 901 г.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Гвефер, 861 – 880 г. принц на Салерно, и съпругата му Ланделаиче. Сестра му Аделчиса е омъжена за Сикард, принц на Беневенто.

Гвемар I поема управлението през август 880 г., когато баща му влиза в манастир Монте Касино. През 877 г. се присъединява в похода на император Карл II Плешиви против арабите, но Карл пада убит и той не се сражава с противниците. През 881 г. арабите обкражават Салерно. През 886 г. Гвемар I и граф Ландо II Капуански са в Константинопол, където подтвърждават своюта лоялност към Византия. От Визанития той се връща с титлата патриций и наемен отряд, с чиято помощ отблъсква арабската опасност.

Гвемар се съюзява с противници на Византия и херцог Гуидо IV Сполетски, с чиято сестра Ита се жени. Заедно с новия си роднина те изгонват византийците от Беневенто през 895 г. и Гуидо IV става княз на Беневенто и предлага на Гвемар да стане негов съуправител. През това време Гвемар I е обвинен в опит да убие гасталда на Авелино, Аделферио, попада в плен в Кампания и само с намесата на Гуидо IV е освободен. След това опозорение Гвемар I се връща в Салерно, и забравя за беневентските амбиции.

През 893 г. Гвемар I поставя синът си Гвемар II за съ-регент. Той строи нов княжески дворец и църква в Салерно. През 900/901 г. Гвемар I отива в манастир Сан Масимо и оставя синът си Гвемар II да управлява сам.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Гвемар I се жени през 880 г. за Ита (* 865, † сл. 897/98), дъщеря на Гуидо II Сполетски от род Гвидони, херцог и маркграф на Сполето и Камерино, сестра на херцог Гуидо IV Сполетски. Те имат четири деца:

  • Гвемар II († 4 юни 946), принц на Салерно
  • Гуидо ди Салерно (* 880/890, † сл. април 940)
  • Гвайфер
  • Емма († сл. 897/98).

Източници[редактиране | редактиране на кода]