Гей клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гей клуб в Тел Авив, Израел.

Гей клуб или гей бар/заведение е нощен клуб, предлагащ алкохол предимно на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални. В случая това е общо название, което обхваща конкретно гей баровете, гей клубовете, микс клубовете, клубовете на транссексуални и заведения за лесбийки.

На Запад (особено САЩ) се смята, че гей клубовете там са служили като епицентър на гей културата и са били едно от малкото места, където гей хората свободно са могли да се срещат, общуват и прекарват времето си заедно. Тоест гей баровете са имали голямо значение за гей културата там в миналото [1], тъй като на Запад ЛГБТ общността е получила широко признание и „присъствие“ в обществото.

В България поради все още силни дискриминативни практики гей клубовете запазват и дори увеличават своето значение и участват активно в гей културата и отстояването на гей правата в България[2].

Тъй като освен сервирането на алкохол в гей баровете се пуска и музика (в някои случаи с участието на DJ), като най-общо всеки бар има свои музикални предпочитания. Това оказва влияние върху музикалните вкусовете на ЛГБТ общността – издават се дори компактдискове с подбрани музикални песни. [3] На Запад през 80-те и ранните 90 на 20 век предпочитани музикални стилове в гей баровете са Hi-NRG и Eurobeat. [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Geoff Williams (19 септември 2007). „10 Businesses Facing Extinction in 10 Years“. Entrepreneur. Посетен на 26 ноември 2008
  2. Организатори на гей шествието в София 2009[неработеща препратка]
  3. 90's Gay Bar Music
  4. Gay bar music, myspace