Гена Димитрова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гена Димитрова
Tosca-3.jpg
Гена Димитрова в „Тоска
Информация
Родена
Починала
11 юни 2005 г. (64 г.)
Националност Флаг на България България

Гена Мачева Димитрова е българска певица, родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско. Началото като певица се поставя още в детските години, когато нейният талант е забелязан от първия ѝ учител по музика – Иван Генков, който ѝ предрича бляскаво бъдеще.

С оперно пеене започва да се занимава в гимназията. Завършва Българската държавна консерватория (1959-1964 г.). С гуменки и почти в носия пристига в София на приемни изпити в Консерваторията. Пее „Хей Балкан ти роден наш“. Приета е веднага. За да може да се издържа, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки.

„Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните“- коментира именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска. Неин учител е големият български оперен певец и педагог проф. Христо Бръмбаров. Това е периодът на истински възход на българската оперна школа, от която са произлезли такива имена на европейската и световната сцена, като Николай Гяуров, Борис Христов, Никола Гюзелев, Кирил Кръстев, Никола Николов, Димитър Узунов, Райна Кабаиванска и много други.

През годините осъществява следните специализации:

  • 1964-1966 г. – Майсторски клас в Българската държавна консерватория;
  • 1966 г. – Специализация в известното Оперно музикално училище към „La Scala“, Милано, Италия
  • 1970 г. – Специализация в Театралното училище към „La Scala“, Милано, Италия при професорите Ренато Пасторино, Енца Ферари и Рената Корозио.Резултатите не закъсняват – Гена Димитрова осъществява забележителна певческа кариера и гастролира на едни от най-големите оперни сцени по света.

Гена Димитрова печели много престижни конкурси:[редактиране | редактиране на кода]

  • 1970 г. – победител в Международния конкурс за млади оперни певци, София
  • 1972 г. – победител в конкурса за оперни певци в Тревизо, Италия с ролята на Амелия от „Бал с маски“ на Дж. Верди
  • 1987 г. – победител в международния конкурс за изпълнители на Турандот в Ню Йорк, САЩ

Най-важни творчески изяви на певицата:[редактиране | редактиране на кода]

Педагогическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Гена Димитрова провежда майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София и др. Работи с млади таланти, организира техни участия и концерти и участва като изпълнител на техните концерти. Едни от нейните ученици са Елена Баръмова и Байса Дашням.

Гена Димитрова умира от рак на 11 юни 2005 г. в Милано, Италия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]