Генерален прокурор на СССР

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Генералният прокурор на СССР (руски: Генеральный прокурор СССР) е бил най-високият функциониращ пост за държавен прокурор в СССР, който е бил отговорен за цялата система от постове на държавни прокурори и наблюдение на техните активности на територията на Съветския съюз.

Постът прокуратор има своите исторически корени в Руската империя, и под съветското право държавните прокуратори имали широг обсег от отговорности, включително, но неограничавайки се само до тези на държавните прокурори, които са налице в другите правни системи. Постовете на държавните прокуратори са били и все още се използват в други страни, поддържащи доктрината на социалистическото право.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Procurator General of the Soviet Union“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.